Рехабилитация

Предна кръстна връзка

Предната кръстна връзка (ПКВ) е една от най – често травмираните структури в коляното при спорт. Често дори такава травма може да е придружена и с увреда на хрущяла и дори фрактуриране на тибията. Не добре третирана тази травма може да има сериозни последствия за доброто състояние на ставния хрущял и функцията на коляното.

 1. Как се травмира и какви са опциите за лечение?
 2. Рехабилитация
 3. Заключение


Как се травмира и какви са опциите


Причините са предимно спортни травми и инциденти с  понасяне на голяма енергия за кратко време. Усукването в коляното е най – популярният механизъм, който води до комбинирана травма на медиалния колатерален лигамент и медиалния мениск. Друг начин на увреждане е при приземяване след отскок. Не са рядкост и травмите от директен удар (около 30%). Повече може да прочетете тук:

В последните години при елитните спортисти се набляга изключително на превенция на травматизма на ПКВ. Особено се набляга на обучението в приземяване и засилването на задната група мускули на бедрото, тъй като те стабилизират коляното при приземяване.

Какво е лечението?

Ако сте активен индивид, оперативното е за предпочитане. Консервативното се прилага в случаите на пациенти, които не практикуват спорт и, или не са много активни физически. Повече за лечението тук:


Рехабилитация

 
 • Първите две седмици
 • Втора до четвърта седмица
 • След 40тия ден

Строго зависи от оперативната намеса, но в повечето случаи натоварването може да започне веднага, като крайника се имобилизира с шина за 45 дни. Шината е с променлив градус на сгъване, като най – често се започва от 45о.

Първите две седмици:

 • Сгъване до 45о
 • Пълно разгъване (екстензия)
 • Пасивно сгъване до 90о, поддържане на обема на движение.
 • Контрол на отока и болката (лед, криолимфодренажни апарати, противовъзпалителни)

Натоварването започва веднага. Позволява се пасивното сгъване с машина CPM, като тук оказанията варират драстично според оператора. Консенсус няма, но знаем, че не трябва да се преминава 90о. Прочете за CPM – тук.

Активното сгъване се позволява до около 45о. Стимулира се мускулната работа от облекчено положение в лег – повдигане на прав крак, изометрични контракции за бедрения мускул и др.

Важно е веднага да започне работата по заключване на коляното! Пациента се обучава как да изпъва коляното и да активира бедрения мускул. Може да се постави и възглавница под петата, така че да се провокира по – осезаемо разгъване в коляното. Това упражнение е хубаво да се прави минимум 6 пъти на ден по 10 – 15 мин.

Тук контрола на отока също е от голямо значение. Избягвайте седенето дълго време, ако се налага, вдигайте крака на високо. В дигнато положение движете глезена, така мускулната помпа стимулира крвъвообращението. Приложението на апарати за криолимфодренаж дават много добри резултати в тази фаза. Подобен такъв е Game Ready.

Втора до четвърта седмица

На 12тия ден се махат конците. Тогава може да се предприеме и сгъването до 90о. Противопоказание е само силна болка.

Продължаваме с упражненията за стимулиране на бедрена мускулатура и може да се включат и частични клекове и повдигания на пръсти. Упражненията се извършват до постигане на обема на движение и частична болка.

 

Продължава се и с упражненията за трениране на разгъването в коляното. Този път вече и от стоеж.

 

След четвърта седмица

 • Постигане на пълен обем на движение
 • Връщане към нормални дейности

Тук трябва да преминем към пълен обем на движение 110о – 120о.

Целим изравняване на силата на засегнатия крайник със тази на здравия. Преминава се към по –натоварващи силови упражнения. 


От 6тата до 12тата седмица можем да говорим за спортноспецифични упражнения.

 • Леко бягане
 • Леко подскачане
 • Трениране на приземяване след отскок
 • Невромускулни упражнения – сядане на стол с един крак, повдигане на дупето от земята с  един  крак и др.

Връщане към спорта се очаква след 6-тия месец.


Заключение


Травмите на предната кръстна връзка са чести в спорта. Оперативното лечение е за предпочитане при активните пациенти. Указанията варират в следоперативния период, но ранното мобилизиране и трениране на заключването в коленната става са приоритет. Упражнения от стоеж може да се включат едва след 2-рата седмица. След 4тата седмица целим постигането на пълен обем на движене, а връщането към спорта в повечето случаи се постига след 6тия месец.

Изготвил:

Илиян Ничев,

МЦ“Кинов“, 2022

Назад