Възстановяване след тазобедрено ендопротезиране

Движения
Упражненията след операцията целят да се възстанови мускулната сила и баланс. Повечето пациенти ходят с патерици или проходилка около 2 месеца след операцията.

Тъй като дегенеративните ставни заболявания обикновено прогресират ендопротезирането е избор, когато консервативното лечение не постига желания резултат.
Първоначалните грижи за раната след операцията изискват оперативният разрез да се поддържа чист и сух поне две седмици след сваляне на конците. През първите два месеца трябва да се спазват и известни мерки за да не настъпи изкълчване на ендопротезата:
  • Без максимално свиване в ставата (като напр. сядане на тоалетна или нисък стол)
  • Ставането от легнало в изправено положение трябва да се извършва много внимателно
  • Влизането или излизането от лек автомобил трябва да става много внимателно.
  • Пациентите трябва да избягват кръстосването на краката си, тъй като това може да доведе до изкълчване на ставата.
  • Вдигането на тежести или продължителното изкачване на стълби трябва да се избягват.
Упражненията след операцията целят да се възстанови мускулната сила и баланс. Повечето пациенти ходят с патерици или проходилка около 2 месеца след операцията. Пълното възстановяване на мускулната функция, нормализиране на походката и подобряването на качеството на живот изискват период от 6 до 9 месеца. Обезболяването обикновено настъпва веднага след операцията
Проследяване
Поради това, че новата тазобедрена става е изкуствена е необходимо периодичното явяване на контролен преглед. Повечето ортопеди препоръчват преглед веднъж годишно за да се контролира състоянието на костта и износването на ендопротезата. Обикновено прегледът от ортопед и рентгенографското изследване установяват състоянието на изкуствената става. Периодичните прегледи могат да предотвратят последиците от усложнения като разхлабване, износване или фрактура около ендопротезата.

ВАЖНО:
По-долу са описани няколко начина за движения, които трябва да извършвате след като сте прекарали операция на тазобедрената става. Обсъдете тези техники с вашия лекар-ортопед, преди да ги прилагате. Вашият рехабилитатор може да промени някои от тези техники в зависимост от вашето състояние (например: възраст, тегло и операция). Използвайте техники, които са препоръчани от Вашия лекар или терапевт.
Ставане от леглото
Стъпки за правилно ставане от леглото, които трябва да извършвате след като сте прекарали операция на тазобедрената става
Виж повече
Сядане
Стъпки за правилно сядане, които трябва да извършвате след като сте прекарали операция на тазобедрената става.
Виж повече
Ходене
Щом можете устойчиво да стоите с помощта на проходилка, можете да направите и своите първи стъпки. В началото товарете по-малко оперирания крак. Вашият лекар ще Ви каже кога да стъпване по-силно на него.
Виж повече
Патерици
След като мускулите ви укрепнат и са достатъчно силни, Вашият лекар може да Ви препоръча да използвате патерици. Вашият рехабилитатор ще ви даде насоки в каква степен и колко дълго може да ходите. При използване на патерици, Вашето тегло трябва да пада върху дланите Ви, а не върху мишници Ви. Вашият лекар ще ви кажа до колко можете да натоварвате оперирания крак.
Виж повече
Стълби
Техники за слизане и качване по стълби за пациенти прекарали операция на тазобедрената става
Виж повече
Избягвайте рисковите движения
След тазобедрено ендопротезиране има движения, които са опасни за новата става. При тях може да се получи изваждане (луксация) на ставата. Лекуващият Ви лекар ще Ви научи кои движения да избягвате. Някои от най-рисковите сред тях са:
Виж повече
Завъртане
Не завъртайте оперирания крак навътре. По-добре включете при въртенето двата крака и тялото си.
Виж повече
Навеждане напред
Не се навеждайте под талията. Ъгълът когато се  налага навеждане помежду тялото и бедрото трябва да е добре използвайте някакво повече от  90º. 
Когато сте у дома
Много важно е да следвате указанията на Вашия хирург. Следните въпроси трябва да се обсъдят с Вашия лекар преди изписване от болницата
Виж повече