Библиотека

Коляното ме боли - ами сега?

Апр. 11, 2022

 


Болките в коленете са едни от най – популярните оплаквания в ортопедията. И не са присъщи само за възрастните пациенти. Голяма част от оплакванията могат да се считат за незначителни. В тези случаи избягването на физическо натоварване не носи позитиви.


Как да знам кога е сериозно?


Първостепенно и най – очевидно е  травмата. При спорт или в ежедневието, травмирането на коляното може да бъде сериозно и се нуждае от лекарска намеса. Рязко усукване, скачане от високо, падане директно на коляно и още други могат да бъдат част от механизма на травма. Ако инцидентът е придружен с остра болка, нарушаване на функцията на коляното и оток, то спешната консултация е задължителна.

Всички случаи на прогресивно влошаване на функцията на крайника се нуждаят от незабавна лекарска намеса. Групата притеснителни симптоми са:

  • Зачервяване
  • Оток
  • Болезнен и ограничен обем на движение
  • Рязка болка при натоварване
  • Блокиране на коляното при движение
  • Болката се усилва драстично при натоварване


Ако не е сериозно, какво тогава?


Повечето болки могат да бъдат пренебрежими и отминават в първите две седмици. Ако това не се случи обаче, консултацията с ортопед е необходима за да се отдиференцира проблема. Най – честите причина могат да са :

Остеоартрит на коляното – болката се появява изведнъж, комбинира се с усещане за тежест и сутрешна скованост. Отокът често се придружава с появата на болка. При движение и натоварване, ставата се раздвижва и движението става по – олеснено и безболезнено. Диагнозата е рентгенологично поставена. Хваната в началото, добре се третира консервативно от правилните специалисти. Повече тук:


Проблем с капачката – хондромалация, Хофа синдром или Ретропателарен бурсит, пателофеморална болка, пателарен тендинит

Пателофеморална болка – Това е болка от сенситизиране на тъканите около капачката. Поради биомеханични промени тя почва да понася по –голямо натоварване. Тук е характерно появата на болка при дълго стоене със сгънати колене. Болката е опасваща коляното, не в конкретна точка. Повече тук.

Хофа – малко мастно образование под капачката. Когато се възпали може да се усеща припукване и леко „закачане“ на капачката. Тук характерно е, че боли при пълна екстензия – когато коляното е обтегнато. Медикаментозно се третира добре, като е необходим и курс на лечение с физиотерапевт.

Ретропателарен бурсит – болка при силно сгъване на коляното зад капачката. Ако пациентът клекне и постои в тази позиция обикновено болката се засилва. Предимно в тези случаи може да се премине към иммобилизация за известно време, прекратяване на спорта до преминаване на симптомите и физиотерапия.

Пателарен тендинит – коляното на скачача. Болката е типична и се появява при скачане или приземяване. Тя е в сухожилието на капачката (отдолу под самата капачка). Не е рядкост да има и озадебеляване в областта.


Болка от външната страна на коляното


Проблем с външния (латерален) мениск – Сутрин може да е сковано. Болката обикновено се усеща при пренасяне на тежестта на болезнения крак с обтегнато коляно. Може да има още усещане за щракане, нестабилност, блокиране на коляното. Лечението може в тези случаи да бъде артроскопско при преценка на ортопеда.

Синдром на илиотибиланата разтеглица – болката е отстрани на коленната става. Появява се предимно при слизане надолу по стълби или бавно клякане. Появява се при бегачите след минало известно време от натоварването. Това е фрикционнен синром – съединителната тъкан се притърква в костната и се възпалява. Ортопедът може да прецени лечението с инжекционен колаген или локално обезболяване и да препрати към физиотерапия.

 
Болка отвътре


Най – често това са увредите на вътрешния мениск и медиалния колатерален лигамент. Познават се при появата на остра болка при скъване със натоварване – клек. Може да има припукване при изправяне.

Много по –редки са медиалните плика синдроми или тендинитът на пенс ансеринос (вътрешната група сухожилия и мускули). При тендинитът в повечето случаи се говори за възпаление и на бурсата. Болката е в предно - вътрешната част на коляното, като се усилва от движения като ритане на топка или клякане. Също и всички движения с ротация на коляното.

Тези състояния са по – специфични и изискват точната диференциална диагноза от добър лекар специалист.


Ако имате болка в коляното?


Разполагаме с едни от най – добрите специалисти в областта на ортопедията. Най – модерната апаратура. Много състояния се повлиява добре със ПРП терапия или Шокуейв. Правилната медикаментозна терапия също е от огромно значене за преодоляване на острия период. Нашият екип работи в колаборация лекар – кинезитерапевт, така че лечението да е своевременно и адекватно. Ако имате проблем с коляното си можете да се доверите на нас!

 

Автор:

Илиян Ничев.

МЦ“Кинов“

Назад