Библиотека

Възстановяване след операция на скъсан менискус

Проф. Пламен Кинов

Началник клиника по ортопедия и травматологиия, УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ

Национален експерт по ортопедия и травматологиия  

Възстановяване след операция на скъсан менискус

 

Правилното функциониране на колянна става зависи от разположения в нея хрущял - менискус. Увредата на мениска е крайно неблагоприятна за цялостното движение.

 В повечето случаи до скъсване на менискуса се стига при рязко движение или усускване на коляното в ситуация, в която то е поело цялата тежест на тялото. Това е т.нар. травматично разкъсване, което е характерно за млади хора между 20 и 50 години, занимаващи се със спорт или движещи се активно. Ако не се лекува, състоянието преминава в дегенеративно.

По правило дегенеративни поражения на менискуса се наблюдават и при хора в напреднала възраст.

 При травма на менискуса, когато той не може да се възстанови неоперативно се извършва хирургично лечение - артроскопия на колянна става.  Този метод е предпочитан в спортната медицина, защото травматизирането от оперативната намеса е значително по-малко, а възстановяването е по-бързо. Обикновено се извършват две възможни интервенции — зашиване и възстановяване на увредения менискус или премахване (изрязване на скъсаното парченце).
 В зависимост от тежестта на увредата и оперативния метод се определят периодите и средствата на рехабилитацията. Обикновено при премахване на менискус са нужни 2-3 седмици за възстановяване, а след зашиване на менискуса, около 1-2 месеца. Трябва да се знае обаче, че тези срокове са ориентировъчни и могат да варират значително.
 При частично премахване на менискуса, пациентът може да започне с възстановяването и терапията още от следващия ден. Недостатакът е, че ставата става по застрашена от износване и артроза.
 

 Рехабилитацията след артроскопията съчетаната с физиотерапия за предпазване от усложнения е много важна за доброто и пълно възстановяване!

 

 При зашиване на менискуса,

По време на възстановяването се поставя ортеза до 30-я ден след операцията, която се носи постоянно, освен при извършването на упражненията.

 Рехабилитацията от 1-ва до 4-та седмица цели намаляване на болката и отока, подобряване на движенията и засилване на мускулатурата като се изпълняват движения с ограничение. От 5-та седмица се започва с активно натоварване и увеличаване на обема на движение като в края на 8-та седмица се достига до пълно натоварване. Може да се започне с каране на колело, леко тичане, фитнес. Пълното възстановяване настъпва около 3-ти месец след операцията.

 При напълно премахване на менискус периода за възстановяване и връщането към нормалните дейности от ежедневието е още по-бързо.
 И при двата вида оперативна намеса, физиотерапията е задължителна за подобряването и регенерацията на увредените структури. Метод който може да ускори лечението и да намали времето за възстановяване е терапията с тромбоцитна плазма. Важна част от лечебния процес заема лечебната физкултура и кинезитерапията.

 

 

Назад