Рехабилитация

Увреда на карпалния канал

Синдром на карпалния тунел – рехабилитация

Най – честата увреда на периферен нерв е тази в областта на карпалния тунел. Особено често явление при хората работещи на компютър или тежък физически труд. Характера на синдрома го прави значим проблем сред работоспособните индивиди.

 1. Какво е карпалния тунел?
 2. Как се уврежда?
 3. Рехабилитация
 4. Заключение


Какво е карпалния тунел?


Карпалният тунел е малко пространство от воларната (предната) страна на киткената става. Обособява се между проксималната киткена редица костици и карпалния ретинакулум. Ретинакулума е съединителнотъканна разтеглица „покриваща“ сухожилия, кръвоносни съдове и срединния нерв (медианус.) Това се налага, за да се подобри траекторията на теглене на сухожилията по предната страна на предмишницата.


Как се уврежда?


Типичен е за хората работещи на компютър, особено ръката държаща мишката (15% от случаите) преобременяването и притискането на китката в твърда повърхност (маса, бюро на което работите и др.) Друг фактор е честото натоварване с повтарящи се действия – тежък физически труд.


Други причини могат да бъдат

 • Неопластични процеси
 • Акромегалия
 • Затлъстяване
 • Травма на китката
 • Остеоартрит
 • Хипертрофия на синовията при ревматоиден артрит

При компресия в тази зона, сухожилията на мускулите могат да се възпалят. Появата на локален оток и води до притискане на медианния нерв.

Клиника


Първоначално се проявява с лека болка в предната част на киткената става. Прогресира с леко тръпнене по тенара (възгавничката към палеца), загуба на сила в палеца и втория и третия пръст. Последната фаза е със тежка хипотрофия на мускулите на ръката и загуба на функция.


Рехабилитация


Първа стъпка е спирането на увреждащото натоварване. Може да се премине и към частично или пълно обездвижване с ортеза. След намаляването или модифицирането на натоварването следват и упражненията, които се изпълняват след преминаването на острата фаза. Хубаво е да се избягват ако причиняват повече болка и тръпнене в областта.

 1. Разтягане на мускулите на предмишницата.

Изпълнява се в обем на движение, който не причинява допълнително симптоми на изтръпване и остра болка.

(снимки)

 1. Мекотъканна мобилизация на китката

Някои ограничени проучвания показват, че може да има ефективност в зоната. Целта е мануално да се отпуснат тъканите около карпалния тунел.

 1. Ултразвук и TENS. За лечението с ултразвук и TENS ток има ограничени сведения, че също помагат при увреда на карпалния тунел, като частично подобряват чувствителността на ръката.


Заключение

Увредата на крапалния тунел е най – често срещаната увреда на периферен нерв. Разпространена е при хората работещи на компютър или тежък физически труд. Адекватната рехабилитация има потенциал при състоянието, като леките стречинг упражнения, мануалната терапия, ултразвукът и TENS намират приложение.

 

Назад