Библиотека

Трябва ли да се щади крака след смяна на тазобедрената става ?

Трябва ли да се щади крака след смяна на тазобедрената става ?

Проф. Пламен Кинов, дмн

Началник Клиника по ортопедия, УМБАЛ Ц. Йоанна – ИСУЛ

Национален консултант по ортопедия и травматология

 

Въпросът за функцията на тазобедрената става след протезиране е ключов. Изключваме случаите в които ставата трябва да се пази поради особености в операцията заради изключителната тежест на случая  –  т.н. комплексно ендопротезиране.

В случаите с обичайното стандартно ендопротезиране на тазобедрената става операцията позволява нормален живот на болните. Целта на ендопротезирането е не само елиминиране на болките, но и да позволи свободно движение.

Не случайно напоследък все по усилено се говори за възстановяване на качеството на живот на болния отпреди операцията, и отпреди възникване на заболяването на ставата.
 

Въпросът е на каква цена?

Решението се постига с операция и имплантиране на нова става, направена от изкуствени биоматериали – метал, полиетилен, керамика в повечето случаи.

За да функционира надеждно изкуствената става се налага връзката между костта на приемника и новата става не само да е здрава, но и устойчива във времето. Т.е. в продължение на живота на пациента новата става трябва да функционира безпроблемно.   

Какъв е риска след ендопротезиране

Съществуват няколко основни риска след ендопротезиране на тазобедрената става. Това са:

  • риск от изкълчане (луксация) на изкуствената става в резултат на прекомерно голямо движение в изкуствената става, за което тя не е пригодена
  • риск от счупване на бедрената кост, което е пряко свързано с травма,
  • и не на последно място – риск от разрушаване на връзката между импланта и костта на пациента, т.н. разхлабване.

Движенията, които трябва да бъдат контролирани и до голяма степен ограничени са:

  • кръстосването на краката
  • клякането ниско до земята
  • от седнало положение, сгъване на бедрото над 90 градуса и др.
да не се вдигат тежести над 10 кг. продължително време (носене на тежки пазарски чанти, тежка физическа работа или друго претоварване)

Рисковете през първите два месеца след ендопротезиране са най-високи.
Спазването на определени ограничения в движенията и натоварването (ходене с патерици) на изкуствената става са абсолютно задължителни в първите два месеца на ранния следоперативен период! 
Назад