Библиотека

Птичи гърди

Какво означава симптомът птичи гърди?
Какво означава симптомът птичи гърди, в коя възраст се проявява, какви са причините, какви мерки трябва да се вземат и какви са последствията, ако не се обърне внимание?
Заболяването pectus carinatum, известно още и като „птичи гърди“ обикновено е вродено и се характеризира с изпъкване напред на гръдната кост. Среща се сравнително често, предимно при момчета. Страданието се проявява в ранна детска възраст, а през пубертета деформацията по правило се увеличава. Нерядко се наблюдава наследственост – някой от родителите също страда от това заболяване.

Децата с т.н. „птичи гърди“ обикновено имат нормално развити органи на гръдния кош – сърце и бял дроб. При по-тежките форми на деформацията обаче, формата на гръдния кош затруднява функцията на гръдните мускули и правилното дишане и се налага това да става с активно участие на диафрагмата и коремната мускулатура. Затруднението в дишането намалява издръжливостта при физически усилия и предизвиква по-бърза умора.

Безспорно тежкият pectus carinatus влияе върху физическата издръжливост, но по-важен е козметичният ефект на деформацията. При по-леките форми на заболяването пациентът лесно свиква с издадената напред гръдна кост и се приспособява към нея, водейки нормален начин на живот. При тежките форми деформацията може да повлияе негативно върху себеувереността и самочувствието, особено при подрастващите. По тези причини съветваме нашите пациенти с птичи гърди редовно да извършват физически упражнения с оглед развиване на гръдната мускулатура и визуално корегиране на деформацията. Плуването е спорт, който развива хармонично тялото и спомага за постигане на правилна форма на гръдния кош. Носенето на гръден корсет може да намали издатината. При най-тежките форми обаче се налага хирургично лечение.
 
Назад