Проф. Пламен Кинов: „Влизам в операционната с интереса на изследовател и лечител“

гфгх
Окт. 27, 2020
Близо от половин година научните среди, медиците, политиците и обществото се вълнуват основно от проблема COVID-19. Така, като че ли забравихме за другите постижения в медицината. Това мотивира екипа на Здравен навигатор да започне поредица от интервюта с хирурзи - вече утвърдили се специалисти в областта, както и представители на младото поколение.

Всяка седмица ще имате възможност да четете интервю с хирург, който ще споделя най-интересното от своя личен опит.

Първият ни гост бе известният хирург проф. д-р Никола Владов от ВМА. Представихме Ви също гледната точка на младите хирурзи д-р Радослав Тодоров и д-р Димитър Пейчинов. Имахте възможност да прочетете и интервюто на опитния специалист доц. д-р Теофил Седлоев. Запознахме Ви и с мнението на младата надежда д-р Мария Якова, както и с амбициозната д-р Ваня Митова.

Днес Ви представяме гледната точка на известния специалист проф. д-р Пламен Кинов.

Проф. Пламен Кинов завършва с отличие Медицински университет Плевен през 1995 г. Своята специалност Ортопедия и травматология придобива през 2004 г. През 2007 г. защитава докторска дисертация на тема: „Асептично разхлабване на тазобедрена артропластика“. През 2010 г. се хабилитира като доцент по Ортопедия и травматология, а през април 2016 г. като професор.
От 1999 г. проф. Кинов е асистент, а през 2013 г. става Началник на Клиниката по Ортопедия и травматология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“-София. От 2010 г. завежда сектор ендопротезиране. Основател е и част от екипа специалисти на Ортопедичен център Кинов София. Владее английски, руски, немски, френски и италиански език.
- Специализира в Германия, Австрия, Италия, САЩ и Англия в областта на: Ендопротезиране на колянна става и тазобедрена става, Миниинвазивно и ревизионно ендопротезиране, Съхраняващи операции, Оперативно лечение на фрактури, Предоперативно планиране на операция, Лечение на коксартроза, гонартроза, остеопороза.
- Член на Българска ортопедична и травматологична асоциация, Съюз на учените в България, Европейска федерация на националните ортопедични асоциации (EFORT), Американска асоциация на ортопедичните хирурзи (AOSS) и Европейско дружество по хирургия на тазобедрена става (EHS).


Проф. Кинов, Вие сте ортопед, но и оперирате. Вече колко години?
Ортопедията е хирургическа специалност и първите хирургични интервенции изобщо са ортопедичните. Травматизмът съпътства еволюцията на човека.
Преди повече от 20 години започнах вълнуващото пътуване на ортопед в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

А помните ли първата си самостоятелна интервенция?
Да, млад мъж с операция след фрактура – трябваше да извадя метала. Доста се препотих, но до мен беше сигурен асистент. Колега, която изключително уважавам – д-р Елена Матева.

Има ли операции, които са били предизвикателство за Вас и защо?
Всеки ден срещам. Извършвам едни от най-трудните ортопедични интервенции и големият риск е част от работата ми. Както казва един приятел – „адреналина се лее с кофи при мен“.

Всяка една операция е предизвикателство и влизам в операционната с интереса на изследовател и лечител. Винаги се стремя да дам най-доброто от себе си! Мога да перифразирам отговора на въпроса - детето в мен остава.
На какво бихте искали да научите младите си колеги?

Три неща. Като хора: почтеност и стремеж към усъвършенстване и като хирурзи – внимание към детайла. Това прави разликата между добрия и посредствения лечител.

Какво е посланието или препоръката, което бихте им отправили?
Винаги търсете, изследвайте и поставяйте интереса на пациента на първо място!

Мария Радмилова
 

 
Назад