Мястото на кинезитерапията в днешно време

кинезитерапия
Яну. 05, 2021

Всеки от нас поне един път го е изпитвал. Това неприятно чувство, от което всеки разумен организъм се опитва да се опази. Нещото, което подтиква защитна реакция и събужда бурни условни рефлекси. То е не просто усещане а силно възприятие създадено от мозъка ни.

Болката е това, за което говоря. Според СЗО между 60% – 70% от нас ще имат болки в кръста в някакъв период от живота си. Приблизително 25% от популацията САЩ страда от хронична болка. А статистиката показва, че не ставаме по – добри в овладяването на хроничната болка и тя се превръща в световна пандемия.

Смята се, че ниската физическа активност е един от факторите, който ни прави по- предразположени към развитието на хронична болка. Но проучванията показват също, че хората с хронична болка (от мускулноскелетен характер) са много по – склонни и да отбягват всякакво излишно натоварване и физическо движение. Това само по себе си може да се превърне в порочен кръг на намалена физическа активност водещо до все по тежко ограничаване, намалена работоспособност и дори инвалидизиране в по – късен етап.

Ние сме направени да се движим. Така сме еволюирали и до голяма степен мозъците ни са се развили, защото сме почнали да ходим на два крака. Но това не е необходимо да се знае от хиляди хора днес, които търсят спасение от обездвижването. Много хора отдават уикендите си на групови спортове или индивидуални спортни занимания. Така се раждат и така наречените „уикенд спортисти“. Ако обездвижването е един фактор, който може да ви предразположи към развитието на хронична болка, то спортуването едни път седмично или рязката промяна в натоварването е сигурен начин да си докарате травма.

Многото обездвижване не е добре, но и рязката промяна в натоварването също. А какво трябва да правим тогава?
 

Това, че рязката промяна в натоварването може да доведе до проблем, не означава да не се натоварваме. Дори и един път седмично, то трябва да е съобразено според функционалните ни възможности. Ако надвиша своя капацитет да понеса натоварване, това ще доведе до тъканна увреда.

Нека вземем за пример най – популярния спорт – фитнеса. Ако реша от днес да почна да тренирам и не съм го правил преди, няма да се хвърля на големите килограми! Ако никога не съм вдигал 100 кг от земята и пробвам на първата си тренировка, то със сигурност ще се травмирам. Но това не означава, че не никога няма да мога да вдигна 100 кг. Това просто е въпрос на функционални възможности и адаптация на тялото ни.

Тайната е в системното и прогресивно натоварване. Дали то ще е с тежести, или ще се готвите за маратон няма значение. Принципът е един и същ. Почвам от където се чувствам комфортно и започвам да надграждам постепенно.

И тук е мястото на кинезитерапията (лечението чрез движение)
 

Проучванията показват, че физическите упражнения наистина помагат с болката. В случая подхода при травма ще е доста различен от този при хронична болка, но в основата остава натоварването срещу съпротивление.

 „Ако можеше да синтезираме в хапче един универсален лек, който да помага на всички, то това би било физическото натоварване“.   - Тим Ноакс

Кинезитерапевтът е специалиста, който ще ви оцени от какво имате нужда. Дали физическото натоварване трябва да бъде ограничено или адаптирано. Ще подбере най –правилния подход и най – вече ще  постави цели заедно с вас.

Един добър кинезитерапевт не само ще създаде добър план за рехабилитация, но и ще ви бъде мотиватор. Индивидуалният подход е ключов тук. Няма едно универсално упражнение или подход, който да е приложим при всеки човек с болка.

Кинезитерапията е медицинско направление. Терапевтите са подготвени и добре изучават не само движението и човешкото тяло, но и различните заболявания и състояния. Той трябва да знае, кога физическото натоварване е показано. И се оказва, че то е много по – често от колкото си мислите! За това неговата роля е изключително важна за справяне с различните травматични състояния и болкови проблеми и не само.

Каква е разликата между персоналния треньор и кинезитерапевта?
  

Кинезитерапевтът има изключително широко познание за различните клинични състояния. Той познава също толкова добре принципите на физическото натоварване, но може  да го използва и с терапевтична цел.

На него можете да се доверите не само за изграждането на план за натоварване, но и как то да се адаптира в ежедневието ви. Дали прекалено много общо се натоварвате през деня и как това да се регулира? Правенето на много също води до болка и забавяне на възстановяването.

Той е подготвен да ви изследва функционално и да види дали можете да подобрите нещо – Обем на движение, сила, координация, стабилизация.

И когато се наложи кинезитерапевта си служи и със специални техники и похвати като мануална терапия или физиотерапия.

 Ако страдате от хронична болка или е в следствие на натоварване, не се ограничавайте. Не се поддавайте на страха от физическото натоварване, ами се консултирайте с добър специалист. Бъдете оптимисти за движение!

 

Назад