Рехабилитация

Коляно - рехабилтация след увреда на менискус

Рехабилитация след менискална увреда

 1. Защо менисците са важни?
 2. Рехабилитация
 3. Заключение

Менискалните увреди са най – честите увреди в коляното. Засягат около 66 на 100 000 човека  годишно. Оперативните подходи в днешно време целят съхраняването на анатомичната цялост на менисците. Установи се през последните десетилетия, че увреда на някои от менисците предразполага и развитието на остеартрит в колянната става.

Защо менисците са важни?

Те представляват силно хидратирани колагенови възглавнички, които разпределят натоварването в коляната става.  Те създават и гладка повърхност по която хрущялът се движи. Без менисците, натоварването върху самия хрущял се увеличава с около 300%.

Рехабилитация

 • Консервативно
 • Оперативно

При консервативно лечение

 • Остра
 • Подостра
 • Фаза на пълна регенерация и връщане към нормалния живот

При по – леките травми на менисците, консервативното лечение се предпочита. То включва медикаменти за контрол на болката и отока и физиотерапия. Протоколът на рехабилитация не се отличава драстично и от постоперативния протокол. Разделя се на три фази – остра, подостра и хронична.

Остра фаза – 10 – 14 дни.

В тази фаза е важно контролът на оток и болката. Носят се обезопасяващи шини (брейсове), които отнемат от натоварването. Може да се препоръча и ползването на патерици за да намали натоварването на засегнатия крайник.

Тук приоритетети са:

 1. Протекция на крайника – носенето на брейс, ортеза, дозирано натоварване.
 2. Отбременено натоварване – ползване на помощни средства, ортези
 3. Преодоляване на отока – изометрии, компресотерапия, упражнения за мускулна помпа, повдигане на крайника на високо.
 4. Справяне с болката – аналгетици, компреси с  бързоизпаряващ се спирт, криогелове и криотерапия, пасивно раздвижване на крайника.
 5. Поддържане на обем на движение – в повечето случаи не повече от 90о

Важно е да се поддържа обемът на движение. Пасивното раздвижване със CPM машина е много добър начин за това. То се извършва асистирано от машината. Подържане на пълна екстензия в колянната става и обтягането ѝ са приоритет.При справянето с отока прилагаме с успех машината за криолимфодренаж - Game Ready.

Подостра фаза – 2 до 6 седмици

След редуцирането на вътреставния оток, се преминава към активното раздвижване на крайника. Позволява се преминаване на една патерица и стъпване с обтегнат крак в колянната става.

Приоритет:

 1. Силово трениране на мускулите без провокация на оток и болка
 2. Поддържане на пълен обем на движение – велоергометрия, активни упражнения срещу съпротивление – ластици, машини, изометрии.
 3. Преминаваме постепенно над 90о сгъване на коляното и понасяне на опората на двата крака двустранно – сядане на стол и изправяне с равно пренесена тежест между двата крака, повдигане на таза от тил. лег и др.
 4. Контрол на болката и отока – локални аналгетици (мазила), криотерапия, физиотерапия (електротерапия, ултразвук)

Фаза на пълна регенерация и връщане към нормалния начин на живот. - 6 седмици до 3 месеца

Тук преминаваме към трениране на дейности от ежедневния живот, специфични дейности за конркетн спорт и целим да подобрим контрола на мускулатурата (моторния контрол).

Приоритет:

 1. Постигане на оптимален обем на движение
 2. Постигане на 85% сила сравнима със здравата страна
 3. Развиване на добър невромускулен контрол – баланс на един крак, извършване на балансни и равновесни упраженения без затруднение. Работим цялата кинетична верига мускули.
 4. Спортно специфични упражнения – свързани с необходимостта от ежедневието или спорта. Замах за шутиране, приземяване на един крак, отскок от един крак при посрещане на топка и др.

Добрата рехабилитационна програма трябва да постига пълно връщане на пациента към дейностите от ежедневния живот и спортната дейност без болка и ограничение.

 

Оперативно лечение

При оперативното лечение, фазите са подобни, като според вида оперативна намеса и указанията на ортопеда, то те могат да варират. Тук е важна колаборацията с оператора за максимално адекватно възстановяване.  

Ранната мобилизация е ключова за бързото възстановявне на пациента. В ОЦ“Кинов“ разполагаме с последно поколение апаратура за пасивно раздвижване на крайника – CPM машина. Нейното приложение в ранния постоперативен период може да ускори раздвижването и възстановяването на пациента. Ако желаете да прочетете повече или да наемете такава машина у дома, моля цъкнете тук>>>

 

Заключение

Най – честите увреди в колянната става, са тези на менисците. Постоперативната рехабилитация не се различава драстично от консервативната такава, но е важна колаборацията между лекуващия ортопед и кинезитерапевта. Форсираната рехабилитация, както и пълното щадене могат да имат крайно негативни последствия за пациента..

 

В ОЦ“Кинов“ разполагаме с последно поколение апаратура и отличен екип от ортопеди и кинезитерапевти.

 

Изготил: Илиян Ничев

ОЦ“Кинов“

Назад