Как се отразява физическата пасивност на двигателния апарат?

Проф. Кинов
Авг. 21, 2020
По време на пандемията от COVID-19 много от нас стоят в къщи и са значително ограничени в социалните си контакти. Голяма част от времето преминава в седнало положение и пред телевизора. В тази ситуация на принудителен престой вкъщи е трудно да извършваме голяма част от физическите дейности, които нормално вършим. А за хората, които по принцип имат малка физическа активност е още по-трудно. Те са почти обездвижени.
Поради тези причини, във времена като днешните, за хората от всички възрасти е изключително важно да запазят доколкото е възможно своята активност. И при това да извлекат максималното възможно удоволствие от физическите занимания.

По тези причини – дори малкото прекъсване на седенето, лекото раздвижване, дори и в рамките на 3-4 мин. с упражнения със средно натоварване като напр. ходене, бързо ходене, разтегателни упражнения, упражнения за баланс и мускулна сила ще помомонат за подобряване на циркулацията на кръвта и за запазване на мускулната сила и тонус. Редовната физическа активност има благотворно въздействие въху тялото и мозъка. Редовните занимания със физически упражнения водят до намаляване на кръвното налягане, спомагат за поддържане на нормалната телесна маса и намаляват риска от сърдечни заболявания, мозъчен инсулт захарен диабет и дори различните водове рак. А всичко това в крайна сметка води и до намаляване на риска от заразяване с COVID-19.

По отношение на костно-ставната система редовните физически занимания подобряват костната плътност и здравина, мускулната сила, еластичност и баланс. Всичко това води до по-добро здраве, по-добър живот. За възрастните хора това означава и по-дълъг живот, защото физическите дейности които подобряват мускулната сила и баланс и намаляват също риска от падане и получаване на фрактура. А знаем, че счупванията на бедрото са една от основните причини за загуба на подвижност, обездвижване и смърт във възрастовата група над 70-75 год.

Освен това активността, поддържането на добра физическата форма ни позволява да останем в контакт с близките си и приятелите, да водим по-интензивен социален живот. Това има изразени вторични ефекти – запазване на менталното здраве, намаляване на риска от депресия, подобряване на умствените възможности и забавяне на настъпването на старческа деменция. Впредвид на всички вторични ефекти на повишената двигателна активност, запазването и увеличаването на физическата дейност има изключително благоприятни ефекти и е силно желано и препоръчително. По тези причини в Ортопедичен център Кинов разработихме програми за двигателна активност по време на пандемията, които може да намерите на сайта ни: www.ortho-centre.com
Назад