Библиотека

Изваждане на ставата

Имам чувството, че понякога кракът ми се вади от ставата. На какво се дължи и какво мога да направя?
Най-вероятно под „ставата“ имате впредвид тазобедрената става. Ако това е така, то едно от честите оплаквания в тазобедрената става е щракането, оприличавано от болните като „изместване“ или „изваждане“ на ставата. Наблюдава се при свиване и изправяне на крака при ходене, бягане, ставане от седнало положение, както и при свободно движение на отпуснатия крайник. Среща се по-често при жени и спортисти – особено при спортове с усукване в тазобедрената става.

Щракането и „изместването“ обикновено е неболезнено и безобидно, но може да предизвика тревога у болните. Дължи на триенето на мускул или по-често сухожилие върху бедрената кост. Най-често се засягат страничната изпъкнала част на костта, известна още като трохантер или вътрешната страна на бедрената шийка, където в близост преминава сухожилие на тазов мускул, залавящ се за бедрената кост. По-рядко причина за оплакванията може да е разкъсване на ставна връзка или хрущял. В тези случаи щракането и изместването в ставата е силно болезнено, като болката често е пронизваща, могат да се затруднят и движенията. Понякога се наблюдава дори блокиране на движенията.

При условие, че щракането не причинява болка или ограничение в спортните или други занимания не се налага вземане на мерки. Ако обаче щракането и необичайното чувство ви безпокоят може да намалите своята двигателна активност. Прегледът при специалист ортопед-травматолог ще даде възможност да се установи точната причина за оплакванията ви. Рентгеновите снимки на ставата обикновено са нормални, но са нужни за изключване на придружаващи ставни заболявания.

Приемът на аспирин или друго по-силно обезболяващо и противовъзпалително средство намалява дискомфорта. Понякога може да се наложи поставяне на инжекция с противовъзпалителен медикамент. Кинезитерапевтичните упражнения спомагат за отпускане на засегнатите мускули и сухожилия и водят до намаляване на оплакванията. При евентуални занимания със спорт, при който има големи натоварвания или голям обем на движение в тазобедрените стави намалете своята активност. Съветваме да се избягват повторяеми движения в тазобедрените стави. Например продължителното каране на колело или плуване следва да се разредят. При щракане в ставата придружено от силна болка или блокиране на движенията съветваме да се обърнете за консултация към специалист ортопед-травматолог.

В редките случаи, когато след приложеното консервативно лечение оплакванията не преминат може да се наложи оперативно лечение. Видът на оперативната интервенция е в зависимост от причината за оплакванията – освобождаване на сухожилието, възстановяване на ставната връзка или хрущялната увреда.
 
Назад