Библиотека

Хиалуронова киселина

Диагностицираха ми начална коксартроза, може ли вътреставната инжекция на хиалуронова киселина да ми помогне?
Често пъти артрозата на тазобедрената става започва в млада възраст с леки оплаквания. Причина за заболяването могат да бъдат травми, вродени или възпалителни заболявания. В резултат на тях, както и поради възрастово обусловени изменения се наблюдава постепенно увреждане на ставния хрущял, обикновено завършващо с разрушаване на ставата. Използването на хранителни добавки, съдържащи съставките на ставния хрущял може да забави развитието на болестта.

Вътреставното приложение на хиалуронова киселина е алтернативно лечение, което може да се прилага заедно с медикаменти за контрол на болката и функцията на засегнатата става. Голямата част от медикаментите за вътреставно приложение, съдържащи хиалуронова киселина се препоръчват за приложение при артроза (износване) на колянната става. Напоследък има данни за ефективност на тези препарати и при износване на колянната става. В САЩ вътреставното приложение на хиалуронова киселина е одобрено само при артроза на колянната става.

Действието на препаратите, съдържащи хиалуронова киселина е по-бавно, в сравнение с широкоразпространените противовъзпалителни средства, като ефектите им се запазват по-дълго време. Обикновено се налагат няколко апликации на медикамента. По-изразено е въздействието върху средните и тежки форми на артрозна болест (износване на ставите), докато при по-леките форми на заболяването ефектите им не са така отчетливи или липсва ефект по отношение на болката и движението в засегната става. Тези продукти рядко проявяват странични ефекти.

Приложението на хиалуронова киселина трябва да се обсъжда в контекста на комплексното лечение на артрозата на тазобедрената става включващо периодично приемане на противовъзпалителни средства, промяна в начина на живот и натоварване на засегнатата става като се избягва обеждвижването й, редовно провеждане на лечебна гимнастика, рехабилитация и санаториално лечение. В част от случаите в съображение може да влезе и превантивното хирургично лечение.
Назад