Обучение в придвижване с помощни средства и преодоляване на стълби

колянно ендопротезиране

Износването на колянната става след като започне обикновено прогресира и се стига до ендопротезиране.  Когато болките са силни, когато консервативното лечение не постига желания резултат, когато болките не могат да се повлияят по друг начин и пречат на нормалния живот на пациента се налага ендопротезиране.
 

Първоначалните грижи за раната след операцията изискват оперативният разрез да се поддържа чист и сух поне две седмици след сваляне на конците. Конците се свалят в стерилна обстановка от ортопед.

 

След операцията на пациентите се налага да ходят с помощни средства (подмишнични или подлакътни патерици, проходилка). Целта е да се щади и отбременява оперирания крайника в зависимост от указанията на хирурга. Продължителността на носене на помощни средства е строго индивидуална и е според вида на оперативната интервенция и тежестта на увредата преди операцията. В техниката на ходене с помощни средства ще ви обучи вашият кинезитерапевт или рехабилитатор.

Обикновено последователността на ходене е :

патерици – опериран крак – здрав крак

Упражненията след операцията целят да се възстанови мускулната сила и баланс. Повечето пациенти ходят с патерици или проходилка около 1-2 месеца след операцията. Пълното възстановяване на мускулната функция, нормализиране на походката и подобряването на качеството на живот изискват период от 4 до 6 месеца. Обезболяването обикновено настъпва веднага след операцията


ПРОСЛЕДЯВАНЕ
Необходимо е веднъж годишно да се контролира с рентгенография състоянието на коста и износването на ендопротезата. Прегледът от ортопед и рентгенографското изследване установяват състоянието на новата колянна става. Периодичните прегледи могат да предотвратят усложнения като разхлабване, инфекция, износване или фрактура около ендопротезата.

ВАЖНО
Описани са начина на раздвижване и движенията, които трябва да извършвате след като Ви е сменена колянната става. Раздвижването се извършва от кинезитерапевт под наблюдението на вашия ортопед. Моля обсъдете начина на придвижване с вашия кинезитерапевт преди да се движите самостоятелно.  Може да се наложи промяна в някои от тези техники в зависимост от вашето състояние (например: възраст, тегло и операция). Използвайте техники, които са препоръчани от Вашия лекар или терапевт.

Назад