Библиотека

Фасция

Да се погрижим за здравето си,
като се погрижим за фасцията си

                     физиотерапевт Весела Димитрова

           
  Фасция
та е съединителна тъкан, изградена от колаген, еластин, мукополизахариди и вода, която обвива абсолютно всички органи, кости, мускули, нерви в човешкия организъм. Това е най-преобладаващата тъкан. Тя е един от най-богатите сетивни органи в нашето тяло, затова я наричаме 3-D информационна мрежа.

 

 Свойствата, който притежава са важни за здравето на човешкият организъм. Тя притежава силна хигроскопичност и е много чувствителна на обезводняване, затова  трябва да бъде изтискана чрез движения. Фасцията е тиксотропна, защото има способността на течностите и геловете – да променя своя вискозитет под натиск, при раздвижване и температурна промяна. Освен това тя е еластична и може да устои на големи еднопосочни сили на напрежение, докато вълнообразния модел на влакната не се изправи.

            Изследванията от последното десетилетие подкрепят доказателствата, че стареенето, травмите, претоварването и тренировките с неподходяща подготовка и възстановяване значително намаляват качествата на фасциалната тъкан. Това се отразява на обема на движение на ставите, силата на мускулатурата, координацията на движение, но най-вече се изразява чрез болка в местата с натрупано напрежение. Някой от негативните промени във фасцията включват:

  • натрупване на повече колаген в засегнатата подложена на стрес тъкан;
  • натрупването на колаген води до засилване на срастванията на тъканите;
  • намалената тъканна мобилност, в следствие на горните промени, води до увеличаване на риска от разкъсване и травми в опорно-двигателния апарат.

            Дехидратацията, лошото хранене и липсата на достатъчно сън също намаляват качествата на фасцията. В резултат това се загубва еластичност. Също така нараства вероятността от травми а и се възпрепятства извършването на неболезнени, гладки и плавни движения.

            Има много възможности за въздействие върху фасциалната тъкан в зависимост от вида на увредата, фазата (остра или хронична), степента на болезненост. Преформираните физикални фактори, като миофасциален масаж, различни видове стречинг, MIT, сухи игли, Ергон терапия, топлинни процедури и др. са ефективни средства за подобряване на структурата и функцията на тази тъкан, а от там и качеството на живот на пациента.

https://domashnarehabilitacia.business.site/?utm_source=gmb&utm_medium=referral#summary

Назад