Библиотека

Болки в ръката или изтръпване

Имам болки в ръката (Синдром на карпалния тунел). Може ли да е от напълняване?
Синдромът на карпалния тунел (канала на китката) е заболяване, което се дължи на притискане на основния срединен нерв в областта на прохода на китката на ръката. Получава се в резултат на компресия на големия нерв от здравата връзка, намираща се по вътрешната страна на китката. Страданието започва с болки, най-често нощем, които обикновено прогресират при претоварване и умора, а впоследствие стават и постоянни. По правило засягането е двустранно. Съпътстваща проява на заболяването е изтръпването на вътрешната страна на пръстите – особено на палеца и показалеца. В по-тежките случаи се наблюдава слабост и атрофия на малките мускули на ръката. Изпускането на предмети е често явление.

Проходът на китката е изграден от костици и връзки, като през него преминават медианният нерв и сухожилията на пръстите на ръката. Притискане на нерва може да се получи в резултат на задебеляване (възпаление) на сухожилията, в резултат на хронично претоварване, различни ревматични заболявания, при травми, особено в резултат на лошо зарастнали счупвания на китката. Не рядко оплакванията са резултат от притискане от растеж на доброкачествен тумор или отлагания в съединителните тъкани. Задържането на течности по време на бремеността или в резултат на някои метаболитни заболявания също води до стесняване на канала. В този аспект напълняването по подобен механизъм може да доведе до стесняване на канала на китката. Най-често появата на оплакванията е след 50-те години и се дължи на комбинация от фактори. Рискови са и болните на хемодиализа или тези с директо увреждане на нерва като напр. при захарен диабет. Може да се наблюдава и в резултат на вроден по-тесен канал. По-тесният канал е и една от причините страданието да се среща три пъти по-често при жени.

Дейности и натоварвания свързани с изпъване на ръката могат да доведат до поява на оплаквания. Напоследък често се среща и в резултат на продължителна работа с компютърна мишка.

При наличие на признаци на притискане на медианния нерв е необходимо да се консултирате с вашия ортопед с оглед изясняване на причините за оплакванията. Евентуалната промяна в натоварванията на ръката може да облекчи симптомите. Локални противовъзпалителни средства, различните физиотерапевтични процедури и рехабилитацията могат да доведат до подобрение в състоянието. При липса на ефект от консервативните мреки каналът се освобождава хирургически. Олакванията от самата оперативната интервенция отзвучават бързо, но пълното възстановяване на нерва отнема по-дълго време.

 
От време на време ми изтръпват и мравучкат показалеца и средният пръст на ръката. Какво трябва да правя?
Оплакванията ви отговарят на заболяването наречено синдром на карпалния тунел (канала на китката). Това е често срещано заболяване, което се дължи на притискане на основния срединен нерв в областта на прохода на китката на ръката. Получава се в резултат на компресия на големия нерв от здравата връзка, намираща се по вътрешната страна на китката. Основна проява на страданието е наблюдаваното и при вас изтръпване и понякога повишена чувствителност (мравучкане) на пръстите на ръката. Изтръпването е предимно по вътрешната страна на пръстите – особено на средния пръст и показалеца. Съпътстваща проява на заболяването са болките в ръката. Болките в началото най-често се наблюдават нощем,обикновено прогресират при претоварване и умора, а впоследствие стават и постоянни. По правило засягането е двустранно. В по-тежките случаи се наблюдава слабост и атрофия на малките мускули на ръката. Изпускането на предмети е често явление.
Проходът на китката е изграден от костици и връзки, като през него преминават медианният нерв и сухожилията на пръстите на ръката. Притискане на нерва може да се получи в резултат на задебеляване (възпаление) на сухожилията, в резултат на хронично претоварване, различни ревматични заболявания, при травми, особено в резултат на лошо зарастнали счупвания на китката. Нерядко оплакванията са резултат от притискане от растеж на доброкачествен тумор или отлагания в съединителните тъкани. Най-често появата на оплакванията е след 50-те години и се дължи на комбинация от фактори. Рискови са и болните на хемодиализа или тези с директо увреждане на нерва като напр. при захарен диабет. Може да се наблюдава и в резултат на вроден по-тесен канал. По-тесният канал е и една от причините страданието да се среща три пъти по-често при жени. Дейности и натоварвания свързани с изпъване на ръката могат да доведат до поява на оплаквания. Напоследък често се среща и в резултат на продължителна работа с компютърна клавиатура и мишка.

При наличие на признаци на притискане на медианния нерв е необходимо да се консултирате с вашия ортопед с оглед изясняване на причините за оплакванията. Евентуалната промяна в натоварванията на ръката може да облекчи симптомите. Локалните противовъзпалителни средства, различните физиотерапевтични процедури и рехабилитацията могат да доведат до временно подобрение в състоянието. По правило заболяването е с прогресиращ характер и с времето настъпва постепенно влошаване на оплакванията. Мускулите на ръката атрофират, а загубата на чувствителност се задълбочава.

При липса на ефект от консервативните мерки е необходимо каналът да се освободи хирургически. Олакванията от самата оперативната интервенция отзвучават бързо, но пълното възстановяване на нерва отнема по-дълго време. При по-тежко и дълготрайно притискане на срединния нерв пълното възстановяване на функцията невинаги е възможно.
Назад