Рехабилитация

Ахилесова тендинопатия

Ахилесовата тендинопатия е увреда на ахилесовото сухожилие.Среща се при едва 3 от 100 000. Въпреки, че е рядкост, адекватната рехабилитация и своевременната реакция са от изключително значение, тъй като тендинопатията лесно хронифицира.

Какво представлява ?

Общо казано е възпалене на ахилесовото сухожилие. . Придружава се с увреда на колагена и много често е болезнено при допир. Може да има и оток. Сутрин движението  е доста сковано и ограничено, а болката се проявява в началото и след натоварване.

Джил Кук дефинира увредата на ахилесовото сухожилие като поничка. Представете си поничката с дупка в средата. Увреденото сухожилие е по същия начин, увредената тъкан в средата остава увредена, но периферията може да компенсира и да стане много по – издръжлива.

Тук влиза кинезитерапията като средство.

Кинезитерапия

  • Изометрия (статично натоварване)
  • Екцентрично натоварнва – златен стандарт в рехабилитацията на ахилесово сухожилие
  • Еластичните свойства а сухожилието
  • Справяне с болката

Пълна имобилизация не се препоръчва дори и в острия период. Това води до атрофия на мускулатурата и по – сериозни усложнения. В основата на рехабилитационния процес трябва да бъде контролираното и добре дозирано натоварване.

Изометрично натоварване (статично)

Първоначално може да се започне с изометрично натоварване на мускула. Това е натоварване на мускула без движение (срещу статично съпротивление). Тъй като изометричната контракция има и осезаемо обезболяващ (аналгезиращ) ефект.

Пример: Повдигане на петите от стоеж леко над земята. Задържа се така поне 7 секунди. Продължителното задържане гарантира по –добър ефект.

Препоръчва се винаги почването с изометрично натоварване, особено ако сухожилието е силно болезнено и реактивно.

Ексцентрично силово натоварване

През последните години ексцентричното натоварване е основен начин за рехабилитация на ахилесовото сухожилие. То е предпочитан метод дори и от хирурзи. То представлява бавното удължаване на сухожилието и мускула срещу съпротивление. Това реорганизира фибрите на колагена и стимулира образуването на нов по – еластичен.

Пример: На стъпало. Повдигане на петите нагоре и бавно спускане надолу до под нивото на стъпалото. Темпото:

  • 1 секунда нагоре
  • 4 секунди пускане надолу.

Дозировката трябва да бъде до поносимост. Не трябва да се причинява прекалено силна болка по време на тренировка и след това. На следващата сутрин също сухожилието не бива да е по –болезнено. Ако това не е случая, натоварването е прекалено голямо за Вас. Работи се до умора на мускула или поносимост.

Съхраняване на еластична енергия

Тъй като основната функция на ахилесовото сухожилие е да съхранява и освобождава енергия, то този капацитет трябва да бъде трениран. Балистичните (плиометрични) упражнения влизат в роля. Това помага за развиване на еластичност и повишава съпротивителните възможности на ахилесовото сухожилие при натоварване. Прави го по –еластичен. Хубаво е тези упражнения да се включат 2 до 3 седмици след стартиране на рехабилитацията или след като силовите са вече значително безболезнени.

Пример: Подскачане на пръсти и предната част на ходилото. Скачане нагоре/надолу с умерено темпо. Продължителност 40 – 50 сек.

Ако упражненията са все още болезнени и сухожилието е оточно, не ги правете. Това означава, че е още твърде рано за Вас.

Може да прилагата и масаж с лед по сухожилието два пъти дневно за да облекчи симптоматиката.

Съвременни методи за лечение

Съвременните методи на лечение на ахилесовите патологии включват и ударновълновата терапия и PRP инжекциите. Те показват добра клинична ефективност в редуциране на болката и стимулирането на възстановителните процеси на сухожилието.

За PRP можете да прочетете тук >>>

За Ударновълновата терапия, тук >>>

Заключение

Ахилесовите патологии са редки, и се появяват при едва 3 на 100 хил. Най – често са поради рязка промяна в натоварването. Кинезитерапията е основен неоперативен начин на лечение, като ексцентричните упражнения са се доказали в последните десетилетия. Съвременния подход в спортната медицина е доказал PRP и Ударновълновата терапия за добър начин за лечение на ахилесови тендинити, особено в комбинацията с кинезитерапия. От ОЦ „Кинов“ можем да Ви предложим най –съвременните методи за лечение и рехабилитация.

 

Автор: Илиян Ничев

МЦ“Кинов“, 2021

Назад