Библиотека

Защо коленете ми пукат?

Апр. 04, 2022

Защо коленете ми пукат?


Пукането в коленете още познато като крепитус или крепитации, е повод за притеснение при много пациенти. Оказва се, че 99% от коленете произвеждат някакъв пукащ звук. Пукането е напълно нормално и безопасно в повечето случаи. В някои много редки, може да бъде патологично.


Безвредното пукане


В над 90% от случаите няма нужда от притеснение. Това е разместването на течност или газ насъбран в междутъканното пространство или ставата. Друга опция може да бъде прескачането на сухожилие над костта. Някои по –редки причини са:

  • Физиологична плика или леко ограничаване на синовията в движението
  • Хипермобилен мениск
  • “Stick – slip” феномен – спонтанното „слепване“ на капачката и отлепването и след това, което се усеща като припукване.


Патологично пукане


Когато пукането се придружава с оток, болка, зачервяване или затопляне в областта на коляното, тогава трябва да се смята за потенциално опасно.

Кепритусът е проблем и при:

  • По време на травма – потенциално разкъсване на мениск или предна кръстна връзка.
  • При специфичен ъгъл на сгъване на коляното – увреден мениск
  • При остеартроза има звук подобен на хрущене но е различен от пукането.


Защо е важно да се знае?
 

Хората с чести крепитации в коленете избягват физическото натоварване от страх да не се увредят. Това е грешно и не трябва да се допуска, тъй като пуканията в коляното не се обвързват с реална травма или увреда. Тези вярвания могат да са ограничаващи и нарушаващи качеството на живот на индивида.

 

Автор:

Илиян Ничев

МЦ“Кинов“

 

Назад