Библиотека

Вратът ми „скърца“

Вратът ми „скърца“ нощем при обръщане в леглото и това ме плаши. През деня не чувствам да става така. Работя на компютър и малко се движа, ако това има значение. На какво се дължи и как да се нормализира?
Проблемите в шийния гръбнак са едни от най-честите оплаквания от страна на опорно-двигателния апарат. Основна причина за появата на тези оплаквания са възрастовите ставни изменения. Те обикновено започват да се проявяват след 40 годишна възраст и постепенно прогресират с напредване на възрастта. Болката е по-късна изява на артрита на шийните прешлени. Първоначалните симптоми обикновено са сковаността и нуждата от периодично раздвижване. Често са налице и фини крепитации (скърцане, хрущене) на интервертебралните стави – резултат от намалено смазване на ставния хрущял.

Статичните натоварвания водят до възпаление на ставите и връзковия апарат. Голяма част от днешните работни места са в офиса и на бюро пред компютър. Динамиката и естеството на този тип работа предразполага към пренапрежение на мускулатурата на цялото тяло. Особено податлива е шията. За предотвратяване на проблеми от страна на шийния гръбнак съветваме нашите пациенти да водят активен начин на живот с избягване на пренапрежение. Това означава мускулатурата на шията периодично да се подлага на натоварвания без да се претоварва. Тези условия изпълняват повечето спортове, а особено подходящи са различните видове програми с гимнастически упражнения. На работното място пред компютъра позицията на врата трябва да се променя често. Добре е мониторът да е разположен на подходяща височина и място, така че да не се налага навеждане или извиване на главата. Редовните масажи и физиотерапевтични процедури след работа ще спомогнат за липсата на оплаквания след продължителен ден в офиса. Вкъщи грейката и удобната анатомична възглавница ще бъдат от съществено значение за вашия комфорт по отношение на шията и съня.
Назад