Възстановяване след скъсване на предна кръстна връзка

d

 Механизнимите на травмиране на ПКВ са два.
1. При тичане, когато рязко се намали скоростта и в същото време сменим посока на движение или при дирекртен удар в областта на коляното при контактни спортове.
2. При рязко свиване на бедрения мускул - например приземяване от скок.

 

Скъсването на предна кръстна връзка води до нестабилност в коляното, особено при скачане или бърза смяна на посока при бягане, ходене. Нестабилността сериозно нарушава функцията и пречи на спортните занимания. Освено това изместването води до увреда на менискусите и преждевременно износване на хрущяла.

 

 При реконструкция на предна кръстна връзка, е препоръчително да се направи предоперативна рехабилитационна програма за намаляване отока в коляното, подобряване обема на движение, засилване на бедрената мускулатура, което ще доведе до по-бързото възстановяване след операцията.

 

Възстановяването е продължително и в зависимост от тежестта на травмата и вида на операцията отнема различно време. През цялото време се изпълнява активно специална рехабилитационна програма.

 

Цели на рехабилитацията:
намаляване на отока и болката
подобряване на функцията и засилване на бедрената мускулатура
подобряване обема на движение в коляното
обучение в правилна походка
възстановяване на баланса и координацията


Пълното възстановяване след възстановяването на връзката отнема около 6 месеца.

 

Следоперативна рехабилитация

Възстановяването започва поетапно веднага след операцията. Поставя се шина (ортеза) за да стабилизира коляното. Имобилизацията е за 45 дни:

 

         до 30 ден ненатоварване на крайника (опиране на земята)

от  30 до 35 ден постепенно натоварване до пълно. Ходене с 2 патерици

от 35 до 40 ден пълно натоварване. Ходене с 1 патерица.

от 40 до 45 ден пълно натоварване без помощни средства (патерици)

на 45-60 ден сваляне на имобилизационната шина.

 

Важно: Във всеки етап пациентът има строго поставени цели, които трябва да се постигне. Подходът на работа към всеки пациент и резултатите, които той ще постигне са индивидуални при всеки!

 

Седмица 1

Трябва редовно да се прави Game ready и/или криотерапия и пасивна/активна флексия и екстензия  в коляното. Трябва задължително да се избягва хиперекстензията. Целта ни е да намалим отока и да достигнем минимум 70 градуса флексия в коляното. Също така през първата седмица от рехабилитацията трябва да поддържаме мускулатурата на бедрото и подбедрицата да не атрофира. От физиотерапията може да приложим електростимулация на четриглавия бедрен мускул.

 

Седмица 2-4

Използването на електростимулация и Game ready може да продължи. Целта ни е да подобрим стабилността на коляното, също така да постигнем 90 градуса свиване. Започваме да стъпваме с частично натоварване, като ходим с две патерици.


 

Седмица 5

Целта ни тук е да ходим с една патерица и да стигнем пълно натоварване на крака.

 

Седмица 6-12

Използването на патерици и ортеза се премахва.Трябва задните мускули на бедрото да бъдат тонизирани -те са сгъвачите на коляното. Можем да включим упражнения от затворена кинетична верига (клекове), но трябва постепенно да увеличим използването на мускулната сила, като е хубаво да започнем с 50% от максималната мускулна сила, в зависимост от пациента и неговото състояние. Упражненията трябва постепенно да стават по-сложни и многоставни. Напредъка на всеки пациент зависи от болката, контрола на квадрицепсите и най-важното от неговата мотивация.

 


 

Назад