Възстановяване след скъсан мениск

вгр

Възстановяване след скъсване на менискус при спортисти

Една от най-често използваните рехабилитационни програми при спортисти е тази за възстановяване след скъсване на менискус. Най-често тази програма се прилага непосредствено след артроскопска операция на коляното.

Скъсването на менискуса може да се предизвика от влиянието на режещи сили на усукване, които действат върху коляното при бързи и резки движения. Най-често това се среща при спортове с бързи реакции и движения.

Постигането отново на високи спортни постижения е невъзможно без правилно лечение на увредения менискус. Оперативното лечение е предпочитано в спортната медицина, защото без оперативната намеса зарастването е невъзможно, а възстановяването е непълно. Извършват се два вида интервенции:

  • зашиване и възстановяване на увредения менискус или премахване на увредена част
     
В зависимост от вида на операцията, тежестта на увредата и оперативния метод се определят периодите и средствата на рехабилитацията.

Обикновено при премахване на менискус са нужни 2-3 седмици за възстановяване, а след зашиване на менискуса, около 2-3 месеца. Трябва да се знае обаче, че тези срокове са ориентировъчни и могат да варират значително.

  В началния период след операцията задължително се използват патерици. След шев на мениска задължително се носи си табилизираща коляното ортеза за около 4 седмици.

Първите няколко месеца след операцията не се препоръчва спорт и тренировки, създаващи риск от повторно травмиране.
 

Предложената програма е стандартна и препоръчителна, като при всеки отделен пациент може да изменя според индивидуалните възможности.


Внимание! Предложената програма се извършва само под ръководството на кинезитерапевт.


ПЪРВА СЕДМИЦА
Цел: намаляване на болката и отока, в областта на коляното се поставя лед (криотерапия) се поставя лед за 10-15 мин. няколко пъти дневно.

В този период се се прилагат манулни техники с цел раздвижване коляното, като пестепенно се преминава към упражнения да обем на движения, стречинг техники и в по късен етап подводна гимнастига.


Упражнение 1


Седнете на стол, а оперирания крак поставете на друг стол пред вас. Леко притиснете коляното надолу докато усетите леко разпъване и изправите максимално крака. Задръжте в това положение за 5 секунди. Повторете 10 пъти.


Упражнение 2


Седнете на стол така, че да има възможност да свиете подбедриците под него. Сложете здравия крак пред оперирания така, че да го фиксирате. Използвайки здравия крак, притиснете назад оперирания, докато усетите леко разтягане. Задръжте за 5 секунди. Повторете 10 пъти.


Упражнение 3

Легнете по гръб с изпънати крака. Бавно започнете да движите глезена на оперирания крак нагоре и надолу във възможен обем. Повторете 20 пъти.

Упражнение 4


Седнете на пода и поставете мека хавлийка под коляното на оперирания крак. Той трябва да е максимално изпънат и успореден на пода. Стегнете квадрицепса притискайки леко бедрото към пода. Задръжте квадрицепса стегнат за около 5-6 секунди, след което направете почивка за 10 секунди. Направете 10 повторения.

Упражнение 5


Легнете на пода, сгънете здравия и изпънете оперирания крак. Стегнете квадрицепса и повдигнете крака на около 45 градуса от земята, държейки коляното в заключено положение. Задръжте за 5 секунди и бавно спуснете до долу. Направете 10 повторения.

Упражнение 7


Легнете настрани така, че оперирания ви крак да е върху пода. Здравия крак прекръстете над него и стъпете на пода. Започнете да повдигате оперирания крак нагоре. Задръжте в крайно положение за 5 секуни и спуснете до долу. Повторете 10 пъти.

Упражнение 8


Легнете по корем така, че пръстите на краката ви да докосват пода. Стегнете задната част на бедрото и седалището на оперирания крак и бавно повдигнете крака нагоре.Кракът трябва да е изпънат в коляното и да се повдига на около 20 сантиметра от земята. Задръжте за 5 секунди и бавно го спуснете до долу. Здравия крак задръжте на земята и използвайте, за да запазите баланс. Направете 10 повторения.

СЕДМИЦА 2-4

Упражненията започват да се извършват срещу съпротивление.
Включват се упражнения за баланс и стабилизиране на тялото, аеробни упражнения като велоергометър, плуване, подводната гимнастика и упражненията за горната част на тялото. Продължава се с криотерапията (поставяне на лед) и физиотерапия, ако в областта на коляното има оток и болка.

СЕДМИЦА 4-6

Продължава се с упражнения за възстановяване на обема на движение, като се акцентира върху пълното сгъване. Включват се функционални упражнения като частични клякания, повдигания на пръсти и др. Продължава се с тренировките на велоергометър.

СЕДМИЦА 6-8

Повишава се натоварването на функционалните упражнения. Пациентът трябва да ходи без накуцване. Флексията в коляното трябва да е възстановена на 80%.

СЕДМИЦА 8-12-16

Постепенно покачване на натоварването и връщане към съответния спорт.

Липсата на контрол от физиотерапевт може да доведе до компроментиране на резултата след операцията! Упражненията не трябва да са форсирани или да причиняват болка по време на изпълнението им. Ако има болка упражнението трябва да се прекрати или модифицира.

 

 

 

 

 
Назад