Библиотека

Възстановяване на скъсан менискус след операция

 За правилното функциониране на колянна става, от съществено значение е разположения в нея хрущял- менискус. Поради това увредата му е крайно неблагоприятна за цялостното движение.

 В повечето случаи до скъсване на менискуса се стига при рязко движение или усускване на коляното в ситуация, в която то е поело цялата тежест на тялото. Това е т.нар. травматично разкъсване, което е характерно за млади хора между 20 и 50 години, занимаващи се със спорт или движещи се активно.

 Ако не се лекува, състоянието преминава в дегенеративно. По правило дегенеративни поражения на менискуса се наблюдават при хора в и напреднала възраст.

 При състояние на менискуса, в което той не може да се възстанови неоперативно се извършва артроскопия на колянна става.
 Този метод е предпочитан в спортната медицина, защото травматизирането от оперативната намеса е значително по-малко, а възстановяването е по-бързо. Обикновено чрез такъв тип операция се извършват две възможни интервенции — зашиване и възстановяване на увредения менискус или премахване (изрязване на скъсаното парченце) на увредена менискус.
 В зависимост от тежестта на увредата и оперативния метод се определят периодите и средствата на рехабилитацията. Обикновено при премахване на менискус са нужни 2-3 седмици за възстановяване, а след зашиване на менискуса, около 2-3 месеца. Трябва да се знае обаче, че тези срокове са ориентировъчни и могат да варират значително.
 При напълно премахване на менискуса, пациентът може да започне с възстановяването и терапията още от следващия ден. Недостатакът е, че ставата става по застрашена от износване и артроза.
 

 Рехабилитацията след артроскопията съчетаната с физиотерапия за предпазване от усложнения е много важна за доброто и пълно възстановяване!

 

 При зашиване на менискуса,

По време на възстановяването се поставя ортеза до около 30-ят ден след операцията, която се носи постоянно, освен при извършването на упражненията.

 Рехабилитацията от 1-ва до 4-та седмица цели намаляване на болката и отока, подобряване на движенията и засилване на мускулатурата като се изпълняват движения от 20 до 60 градуса.

 От 5-та седмица се започва с активно натоварване и увеличаване на обема на движение като в края на 8-та седмица се достига до пълно натоварване.

 След 9-та седмица може да се започне с каране на колело, леко тичане, фитнес. Пълното възстановяване настъпва около 3-ти месец след операцията.

 При напълно премахване на менискус периода за възстановяване и връщането към нормалните дейности от ежедневието е още по-бързо.

 Методи:
 И при двата вида оперативна намеса, физиотерапията е задължителна за подобряването и регенерацията на увредените структури.
 Включването на мускулна електростимулация, интерферентен ток, ултразвук и лазер терапия както и иновативната технология
GAME READY, което е лимфодренаж с криотерапия във възстановителния процес подпомагат още по-бързото и функционално възстановяване на пациента.

 Метод който може да ускори и да намали времето за възстановяване е PRP терапията (обогатена на тромбоцити плазма).
 Тя се базира върху наблюденията на ролята на тромбоцитите в процеса на възстановяване на увредени части от тялото, като от съществено значение са естествените растежни фактори при отделяне на тромбоцитите в увредената част.
 Инжектирането на повишена концентрация на тромбоцити в увредената става стимулира естествен оздравителен процес.