Библиотека

Възможна ли е превенцията на остеартритa?„Правилният начин на живот, добрата двигателна активност, поддържането на нормална телесна маса са ключови фактори за запазването на ставите. Важно е също балансирането на походката и носенето на подходящи обувки, особено при работа на крак или продължителни натоварвания с ходене, бягане.“

 • Проф. Кинов, ДМН

Какво е остеоартрита?

Това е ставно дегенеративно заболяване, което уврежда ставната повърхност. В повечето случаи е обвързано с напредване на възрастта. По често се среща при жените, като главно засяга коленните, тазобедрените стави и гръбначния стълб. Причини за развитието при по – млади може да бъде – трамватизъм или прекарана инфекция. Има доказателства дори, че уреда на капачката може да иницира развитието на остеоартрит в коленна става.

Какво може да се направи?

 • Контрол на теглото
 • Удобните обувки и стелки
 • Здрава мускулатура
 • Добавки и хранене

Контрол на теглото

Ако сте с наднормено тегло, редуцирането му трябва да е първото нещо. Проучванията показват, че намаляването с едва 5% на теглото може да се отрази положително на функцията на ставите. По – дълготрайни ефекти се наблюдават след 6тия месец от намаляването на теглото.

 

Удобните обувки и стелки

Носенето на неудобни обувки може да влоши драстично начина на ходене и дори цялата механика на долния крайник, че и позата, която заемате. Най – добрия избор на обувки може да е, когато те се обуят и се поносят. Ако походката се усеща комфортна и няма разлика в стъпването между двете ходила, то тези обувки са за вас. Извъртане на ходилата при стъпване, стъпване прекалено много на пръсти или на вътрешния ръб не са желани. Пренасянето на тежестта напред – носенето на високи обувки с платформа пренася повече тежест и натоварване в коленете. Това също трябва да се има предвид, когато човек се натоварва.

Здрава мускулатура

Има връзка между слабостта на бедрената мускулатура и развитието на остеоартрит в коленната става . Същото може да се каже и за мускулите на таза и тазобедрената става.

Дори биомеханично погледнато, по – широкия таз при жените изисква по – голяма сила на мускулите. Отслабването им води до промени в походката, компенсации и прекомерно натоварване на статичните структури – ставите и сухожилията.

Здравата мускулатура е основа в добрия двигателен режим и функция при всички възрасти хора и тя трябва да се поддържа. Тук силовите упражнения и редовното ходене, каране на колело или плуване са основни.

Добавки и хранене

Все повече медикаменти излизат на пазара, които са предназначени за превенция на ставните заболявания.

При начални оплаквания, при претоварване - както от тежка физическа работа, така и със спорт, е добре да се приемат хранителни добавки, подпомагащи възстановяването на ставния хрущял. Широко утвърдени в практиката са глюкозамините, хондроитин сулфата и колагена - в подходящи формули те подпомагат функцията на ставата. Често пъти се прилагат и растителни концентрати с противовъзпалително действие.

 • Проф. Кинов, ДМН

Тук ще наблегнем и на основните храни и хранителни добавки с доказателства, че наистина помагат:

 1. Хондроитин сулфат – в основата на ставният хрущял. Подпомага изграждането на нови протеини и ставен колаген.
 2. Глюкозамини – подпомага образуването на хиалуроновата киселина в ставата. Основна е за ставната функция. Те са и важен прекурсор за образуването на протеогликаните – основните градивни единици на ставния хрущял.
 3. Куркомин – някои проучвания показват, че има сходно действие като НСПВС (нестероидините противовъзпалителни).
 4. Omega 3 мастни киселини и полиненаситени мастни киеселини – рибено масло и студено пресовният зехтин са чудесни източници. Те имат отчетливо противовъзпалително действие.
 5. Vit. D, C и фолиева киселина

За оптимален ефект, приемането на хранителните добавки трябва да бъде дълготрайно - поне три месеца. Няма хранителен режим с дълготрайно действие, ако не се превърне в начин на хранене. Здравословното и разнообразно хранене е ключово в лечението на всички хронични заболявания.

 

Обобщение

Двигателният режим, добрия хранителен режим и хигиена на натоварване са ключови в поддържането на ставите ни. Превенцията и поддържането на здрави стави е възможно и изисква цялостна промяна на начина на живот на индивида.

 

Изготвил: Илиян Ничев

МЦ“Кинов“

Назад