Рехабилитация

Увреди на сухожилията. Рехабилитация

Септ. 20, 2022

 

Сухожилните увреди са често срещани, особено в спортната практика. В нашата клиника третираме и много неактивно спортуващи пациенти с голям успех. Това налага и нуждата от по – богата информация на темата, чиято цел е да информира нашите пациенти. Механизмът на увреда  и начинът на рехабилитация в основата си са еднакви. Това прави и обобщаването на проблема възможен.

  1. Какво е тендинит/тендиноза и как се причинява?
  2. Как се рехабилитира?
  3. Обобщение


Какво е тндинит/тендиноза и как се причинява?


Тендинитът е термин описващ възпалението на различните сухожилия. В последно време обаче все повече се говори за тендиноза – разрушаване на сухожилието без същинско възпаление. В крайна сметка се приема терминът "тендинопатия", обобщаващ до някъде и двете отделни състояния.

Какво се случва?

Колагенът, който изгражда сухожилието се разрушава и става по – хаотичен и не толкова гъвкав (заменя се с колаген тип 3).

Защо се случва?

Най – често е заради повишен обем от работа или натоварване. При атлетите е изключително големият обем от натоварване, без адекватна почивка. При нетренираните ни пациенти – рязка промяна в натоварването. (Ходене на планина; върнах се рязко на работа и трябва да стоя по цял ден; качих рязко тегло и др.)

Жените са по –предразположени заради променящите се нива на естроген, особено след 50г. възраст.

Каква е клиничната картина?

След натоварване или в началото на такова се появява болка. С раздвижане и (затопляне) на сухожилието, болката може да отмине, но след период на почивка, болката отново се връща. При натиск (палпация), най – често в областта на залавното място, се появява болка.

Под тази класификация кои увреди попадат?

Долу изброените са най –честите увреди на сухожилия и/ или придружаващи тъкани и структури, с които работим.


Как се рехабилитира?


Етапите на рехабилитация са три. Важно е да се спомене обаче, че не са ясно разграничими, тъй като и етапите на увреда са трудноразграничими един от друг и подходът трябва да бъде индивидуален към всеки пациент.

Етап IИзометрична фаза. Продължителността е 2 седмици, като пациентът изпълнява единствено изометрични упражнения (със задържане поне 5 до 10 сек.) Активността и натоварването на сухожилието в ежедневието трябва да се редуцира до 20% от обикновеното.

Eтап II Ексцентрична фаза. От 2-ра до 4та седмица. Упражненията са силови и изпълнени контролирано и бавно в целия обем на движение до пълно опъване на сухожилието. Прави се през ден, по 2 – 3 серии дневно. Натоварването на сухожилието се възстановява на 50 – 70% от първоначалните (ходене, стоене прав, работа с машини, вдигане на тежко)

Етап III – Плиометричен, От 4-та до 6та седмица.  Упражненията са експлозивни за да стресират сухожилието и да го подготвят за по –сериозни натоварвания. (Скачане, хвърляне, рязко опъване на ластик и др.) Дейностите от ежедневието се връщат на 100% интензивност.

В Ортопедичен център Кинов имаме огромен успех в лечението на сухожилните травми, като работим с най – иновативната
В нашето лечение включваме и Ударовълнова терапия и Лазер терапия. Така повишаваме драстично скоростта и качеството на възстановяването.


Обобщение


Увредите на сухожилията са често срещани при спортисти, но и не само. Причиняват се от прекомерно натоварване, като има и други предразполагащи фактори - нива на естроген, редовно пушене, наднормено тегло и др. Рехабилитацията условно се разделя в три фази, като комплексното ползване на иновативна апаратура я прави по - ефективна.

Автор: 
Илиян Ничев, 
МЦ"Кинов"

 

Назад