Библиотека

Туберкулоза на бедрената кост

Каква е прогнозата при туберкулоза на бедрената кост?
В близкото минало на нашата страна туберкулозата е била често и в много случаи фатално заболяване, причинено от туберкулозния бактерий. Известна като „заболяване на децата и бедните“, днес туберкулозата все по-често се среща и при възрастни хора с добро качество на живот, но подложени на стрес, с лечение подтискащо имунната система, спазващи строги диети или с отслабен организъм по други причини. Засягат се белия дроб, червата, лимфните възли, но могат да бъдат засегнати и други части на тялото. Заразата се предава по въздушно-капков път, когато болен с активна форма на заболяването кашля, киха и т.н. Туберкулозата обикновено протича безсимптомно и прогресира до активна форма само при един от десет болни, когато ако не се лекува води до смърт.

В нашата страна напоследък се наблюдава увеличаване на случаите на туберкулоза, в това число и на костно-ставна туберкулоза. Благодарение на активната политика на националните правителства и на Световната здравна организация, честотата на нови случаи на туберкулоза в света намалява непрекъснато. Днес в развитите страни страни тя е рядка.

Предполага се, че една трета от населението е в контакт с туберкулозния бактерий, но случаите на заболяване са значително по-малко. При 15-20 процента от болните с белодробна туберкулоза заболяването се разпространява, т.н. вторична форма на туберкулозата и засяга други системи, включително и костите – главно гръбнака и големите стави. Най-често това се наблюдава при деца и отслабени болни, с нарушен имунитет. Засягат се обикновено гръбнака и големите стави – тазобедрена, колянна, раменна стави.

При туберкулоза на бедрената кост заболяването започва в съседство на тазобедрената става и след това прониква в нея. Възпалителният процес в костта достига до ставата, където се образува туберкулозно-гнойна колекция с постепенно разпадане на ставата. Областта се подува, околните мускули са постоянно напрегнати, възпалението в ставата довежда до разрушаването й. Гнойното възпаление се разпространява навън, като пробива кожата и се образува течаща раничка, наречена фистула. В процеса на оздравяване ставата се втвърдява, движенията в нея силно се ограничават или изчезват до степен на неподвижност. Околните мускули атрофират в трайно свито положение. Движенията се нарушават значително, а болният се инвалидизира тежко.
За да не се стигне до прогресиране на заболяването до степен на тежка и неизлечима форма, както и за да не се инвалидизира болния е необходимо ранно и активно лечение. Лечението на туберкулозата е комплексно и продължително. Санаториалното и болнично лечение продължава 5-6, понякога и повече години. Освен на медикаментозно и диетично лечение, костните секвестри и некрози подлежат и на хирургично лечение: отстраняване на гнойни абсцеси и некрози, изрязване на ставната обвивка, пластика и запълване на засегнатата кост, хирургическо обездвижване на засегнатата става. Болните след това остават под диспансерно наблюдение продължително време.

Прогнозата на заболяването при ранно и активно лечение е добра. Ставните деформации обаче имат траен характер. При хронично заболяване и особено при фистулизиране съществува риск от развитие на тежко усложнение – амилоидоза на вътрешните органи сърце, бъбреци, черен дроб. Възможно е и разпространение на туберкулозата към други органи и системи – главен мозък (менингит), бял дроб, черва, полови жлези. Тези усложнения правят прогнозата на хроничната форма на туберкулозата неблагоприятна.
Назад