Библиотека

Тендовагинит на глезена

Диагностицираха ми тендовагинит на глезена. Може ли да ми се помогне с операция?
В областта на глезена най-често се възпалява ахилесовото сухожилие и сухожилията зад външния глезен. Намиращите се от вътрешната страна на глезена или отпред структури се ангажират много рядко. Възпалението на ахилеса се диагностицира лесно, но лечението му невинаги е успешно. От друга страна тендовагинитът на сухожилията зад външния глезен, т.н. перонеални сухожилия, е по-труден за диагностика.

Най-честата причина за възпаление на сухожилията е навяхване или претоварване. Характерни оплаквания при тендовагинит са болка и оток, усилващи се при натоварване и намаляващи при покой. Диагнозата се поставя след преглед. Противодействието от страна на лекаря на натиска с ходилото в посока надолу усилва оплакванията. Рентгеновите снимки спомагат за изключване на фрактура или друг костен проблем. Ядрено-магнитно резонансното изследване спомага за установяване на промени в структурата на сухожилието, евентуалното му задебеляване или уплътнение.

В повечето случаи възпаленото сухожилие се излекува без операция. Това е така, защото травмираните и възпалени тъкани и структури се възстановяват след покой. При изразена болка може да се наложи имобилизация на ставата. Локалните и общи противовъзпалителни средства също заемат важно място в лечението на тендовагинита на сухожилията. Връщането към нормална ежедневна активност, особено спорт може да отнеме няколко седмици. Физиотерапията и кинезитерапията могат да спомогнат за укрепване на сухожилието. Напоследък в практиката се използват противовъзпалителните и регенераторни ефекти на хиалуроновата киселина и богатата на тромбоцити плазма. Понастоящем липсват проучвания, подкрепящи употребата им за лечение на възпаление на сухожилия. Консервативното лечение може да продължи дълго, дори и година. При липса на ефект в съображение може да влезе и оперативното лечение. Извършва се отстраняване на дегенеративните и възпалени части на сухожилието и околните му тъкани. Евентуалните разкъсвания могат да бъдат въстановени. При тежки изменения с прекъсване на сухожилие може да се наложи заместването му с друго сухожилие.
Назад