Библиотека

Тазобедрена става

АНАТОМИЯ НА ТАЗОБЕДРЕНА СТАВА

Тазобедрената става (articulatio coxae) е сферична става, която се изгражда от свързването на тазовата (os caxae) и бедрената кост (femur). Ставните повърхности са представени от главата на бедрената кост и окръглената ямка на тазовата кост, наречена ацетабулум (acetabulum). Костните повърхности на главата и ямката са покрити от хиалинен ставен хрущял, който притежава еластичност и действа, като амортисъор при сътресения в ставата. Тазобедрената става се загражда от ставна капсула, която заедно със ставните повърхности ограничава ставната кухина, изпълнена със синовиална течност, която навлажнява повърхноста на ставните хрущяли и облекчава триенето между тях. Ставната капсула е укрепена от три ставни връзки, които предпазват ставата от изкълчване и разместване на ставните повърхности и нарушаването на нейната цялост. Мощтни мускули заобикалят тазобедрената става и играят важна роля в стабилността и.

 

ФУНКЦИЯ НА ТАЗОБЕДРЕНАТА СТАВА

Тазобедрената става е една от най-обременените стави от тежеста на тялото и от действието на мощните мускули, които я заобикалят. Всеки дегенеративен процес който засяга ставните повърхности, нарушава биомеханичните и отнасяния и може да доведе от нарушения в походката до невъзможност за придвижване. Движенията в нея се осъществяват в три равнини. Те включват: сгъване/разгъване, вътрешно и външно завъртане (ротация), отвеждане (абдукция) и привеждане (аддукция).
 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Не съм ли много млад за смяна на тазобедрена става?
Възрастта не е стриктен критерий за смяна на тазобедрената става. Показания за смяна на тазобедрената става са инвалидизиращата болка, ограниченията във функцията и лошото качество на живот поради увреждането на ставата.
 
Кои са най-честите усложнения след ендопротезиране на тазобедрената става?
Изкълчването на изкуствената става е най-честото усложнение след ендопротезиране на тазобедрената става. Наместването обикновено става под анестезия, след което се налага покой на легло или имобилизация с ортеза или гипс. Инфекция, кръвоизлив или нарушение във функцията на ставата са много по-редки усложнения.
 
Колко ще издържи сменената ми става?
Съвременната тазобедрена ендопротеза функционира добре при 90-95% от пациентите след 15 години.
Назад