Библиотека

Слабинна болка при спортисти – как и защо?

Юни 17, 2022

 

Хроничната болка в слабинната област при спортисти е често срещан проблем. Тя може да е причинена от всички мускули залавящи се за слабинната кост. Най – честата причина за болката е спортната херния, а следващата по честота е травмата на аддуктурите (мускулите по вътрешната част на бедрото).


Причини


Хроничната слабинна болка още позната като пубалгия е характерна за спортове като футбол, хокей или ските. Необходимо е в спорта да има моменти на рязко отвеждане на крака в страни и ексцентрично удължаване на мускулите по вътрешната страна на бедрото.


Диференциалната диагноза в областта е широка, тъй като болка в областта може да произлиза от много различни структури. Предимно се среща при спортисти. При разглеждането на възможните причинители трябва да се имат предвид скорошни падания и травмиране на пубисната симфиза, както и проблеми с тазобедрената става.


Спортната херния е травма на влакната на правия коремен мускул. Понякога части от залавните места на мускула могат да се откъснат от пубисната кост. Това не е истинска херния, а по – скоро травмиране на меките тъкани в долната част на коремната област и пубисния канал. Болката се засилва с усилване на вътрекоремното налягане – кашляне, напъване. Сгъването от лег (коремна преса) е  затруднено. При натиск (палпация) в зоната е силно болезнено.

Тук консервативното лечение е почивка и НСПВС от 3 до 6 седмици, но то рядко успява. Физиотерапията не е ефективна при това състояние. Оперативното лечение е за предпочитане – дава многократно по –добри резултати. Възстановяването след оперативно лечение е между 3 и 8 седмици.


Тендинопатия или разкъсване на аддуктурите е втората по честота травма в областта. Те са характерни за спортове с рязко отвеждане на крака в страни и прибирането му  - футбол, хокей, кънки на лед. Има три степени на увреда, като последната (трета) е тежка увреда със отпадане на функцията на мускулите.

Разкъсванията се придружават и с хематом по вътрешната част на бедрото, като често при инцидента може да се чуе силно изпукване. Отвеждането на крака в страни е болезнено и силно затруднено.


Лечение и рехабилитация


За оперативното лечение на разкъсвания на аддуктурите има ограничени данни. При по тежките травми може да се наложи, като над 90% от пациентите се връщат към спорта след 18-та седмица.

При тендинитите и по – леки разкъсвания, консервативното лечение има добра успеваемост. В острата фаза е необходимо поддържането на покой, умереното натоварване и прилагането на лед за обезболяване в областта.

След преминаване на острата фаза – от 4 до 12 дни. може да се премине и към постепенно увеличаване на безболезнения обем на движение. При разкъсванията е хубаво да се избягва силовото натоварване поне 2 до 3 седмици. След това се преминава към постепенно въвеждане натоварване с упражнения срещу дозирано съпротивление, както и леко бягане. След четвъртата седмица може да се включи и по – агресивно бягане и динамични и скачащи упражения

При тендинитите силовото натоварване може да се включи от самото начало. Хубаво е да се започне с прогресивни изометрични упражнения – тези при които има натоварване на мускула но е статично.

Може да се започне с леко съпротивление с ластик, като златен стандарт в световната рехабилитация са Копенхагеновите планкове:

Може да се започне със свито коляно и да се прогресира към обтегнато. Функционалните и динамични упражнения също са важни, като може да се включат след преминаването на острата болка.

1ва седмица – Изометрични упражнения

2ра седмица – Силови изометрични упражнения, динамични упражнения за увеличаване на обема на движение

3та седмица – Силови изометрични, динамични и функционални упражнения за динамично стабилизиране (качване на стъпало на един крак, приземяване на един крак и др.)

4та седмица – Спортноспецифични и плиометрични упражнения. Прогресивни бегови упражнения, трениране на скокове и отскачане и др.

Ударовълновата терапия, лазер терапията и кинезиотейпингът са подходящи за  това състояние. Комплексният подход гарантира по –добри и своевременни резултати.

Обобщение

Слабинната болка при спортисти не е рядкост. Диагностицирането и може да е трудна понякога, но най – често се касае за спортна херния, аддукторна травма или остеит на симфизата. Спортната херния се поддава по –трудно на консервативна терапия, докато при аддукторните травми рядко се налага оперативно лечение. Прогресивният протокол за рехабилитация позволява успешното връщане към спортната дейност. Ползването на ударовълнова терапия, лазертерапия и кенезиоленти, може да подпомогне драстично рехабилитационния процес.

Автори:

 Д-р Георги Луканов,

Илиян Ничев, кинезитерапевт

 

МЦ“Кинов“


Назад