Библиотека

Сколиоза

На 30 години съм и имам лека сколиоза. Какво трябва да правя за да не се задълбочат болките във врата и гърба ми?
Сколиозата или сколиотичната болест представлява изкривяване на гръбначния стълб. И до сега причините за появата на изкривяването не са напълно изяснени. Най-общо заболяването може да бъде вродено или придобито – напр. при рахит, неврологично заболяване. Сколиозата започва в детска възраст и обикновено спира със завършване на костния растеж. Впоследствие в напреднала възраст над 60 години, кривината може да започне да се увеличава или расте бавно, вече поради настъпване на дегенеративни промени в гръбнака.

Леките форми на сколиоза обикновено не причиняват оплаквания и са само козметичен проблем. Основните оплаквания, които могат да се наблюдават са тежест в гърба и лесна умора, както и тъпа, неопределена болка. Възможните причини за болки в гърба и шията са пренапрежение на мускулите и връзките от страната на изпъкване на кривината и притискане на нервните коренчета от срещуположната страна. С напредване на възрастта се намесват и естествените процеси на дегенерация или артроза (износване) на гръбначния стълб – поява на шипове и стесняване на междупрешленните дискове. Основното оплакване при дегенерацията на гръбнака е болката. Тя допълнително влошава оплакванията от страна на деформирания сколиотичен гръбнак. От друга страна самата деформация на гръбначния стълб предразполага към по-ранното му износване.

За да се избегнат болките в гърба и шията и за да не се допусне ранно износване на гръбначния стълб и увеличаване на деформацията препоръчваме лечебна гимнастика. Лечебната гимнастика трябва да стане част от начина на живот на пациента. Леките спортни занимания са съществена част от тази програма. Спортът с най-благотворно влияние върху опорно-двигателния апарат е плуването.
Назад