Рехабилитация

Ризоартроза - лечение и рехабилитация

Какво представлява ризоартрозата

Ризоартрозата е състояние със сериозни последствия за качеството на живот на пациентите. Според източниците до 50% от всички жени след 70 годишна възраст могат да пострадат. Честотата на срещане, както и ограничаващия характер, правят това заболяване значима социална тема.

  1. Какво представлява
  2. Опции за лечение и рехабилитация
  3. Обобщение

 

Какво представлява?

 

Това е артрозно дегенеративно заболяване на ставичката на палеца свързваща го с китката. Това между трапецоидната кост и първа метакарпална. Трапецоидната кост е с изключително значение и за функцията на китката. Заради това, често болката ограничава не само движението в палеца, но и движения в киткената става.

Възможно е локално поява на оток, силна болка при движение на палеца и сутрешна скованост в областта на киткената става. Важно е да не се обърка с De Quervain.

Най – типичното за това състояние е затрудненото изпълнение на дейности от ежедневния живот – трудно се завърта ключ, болката е особено сериозна при опит за отваряне на буркан, или хващане а предмети с показалец и палец.

В крайната фаза на заболяването ставата се луксира и може да се наблюдава видима деформация на първата в основата на палеца.

Опции за лечение и рехабилитация

 

Оперативното лечение е само краен вариант тук. Предпочитани са носенето на ортеза ограничаваща функцията на палеца в острия период до отшумяване на симптомите – не повече от 2 седмици.

Локални аналгетици – намазващи средства с нестероидни.

Обезболяващи и нестероидни  - те не са за предпочитане и рядко дават добри резултати при Ризоартрозата. Може да се прилагат в първоначалната фаза на лечение.

Кортикостероидите –  прилагат се само при силна болка и тежко ограничение на функцията. Те подпомагат възстановяването, като намаляват болката. Тяхното тействие е ограничено.

 

Рехабилитация

 

Важно е да се поддържа обема на движение в палеца. Започва се с леки усилия без съпротивление във всички посоки.

Необходимо е да се включат  и упражнения срещу дозирано съпротивление, като то да е умерено и не причиняващо допълнителен оток и зачервяване. – стискане на стрес топка, ластик за разтваряне на пръстите и др.

Поради ограничаващия характер на заболяването, трябва да се упражняват функционални дейности от ежедневието – държане на ключ, чаша за кафе/чай, завъртане на капачки и др. Ловкостта на ръката е нарушена и трябва да и се обърне внимание.  

Мануалната терапия ефективно подобрява функцията и намалява болката на ставата. Препоръчва се през целия период.

Прилагат се загряващи средства – терапия с восък, топлинни процедури с минерална вода и топли гелове. Те подобряват функцията на засегната става.

Изстудяване и криотерапия може да се ползва при остра болка за обезболяване, но за предпочитане е в острия период.

Към рехабилитацията може да се включат още Фонофореза с ултразвук и нестероидни обезболяващи, TENS обезболяващ ток  и нискочестотно магнитно поле. Те трябва да допълват процеса на раздвижване, като са особено подходящи в острият период.

Лазер терапията и ударовълновата терапия могат да имат добър ефект при редуцирането на болката и подобряването на функцията на ставата.

 

Обобщение

 

Ризоартрозата е слабозасегната тема с голямо социално значение. Може да засяга до 50% от всички жени над 70г възраст. Те са около 20пъти по – предразположени от мъжете. Медикаментозата не е особено ефективна. Добра ефективност има ортезирането в острият период и прилагането на лед  и криотерапия. В рехабилитацията трябва да са застъпени упражнения за поддържането на обеман на движение и такива с функционален характер. Мануалната терапия подобрява драстично състоянието, като ударовълнотава и лазер терапиите имат потенциала да редуцират болката сериозно.

Автор: Илиян Ничев, 

МЦ"Кинов"

Назад