Библиотека

Рехабилитация след счупване на коляното

Преди десет години съм оперирана по повод счупване на коляното. Преди една година ми е отстранен имплантът. Каква рехабилитация трябва да провеждам?
Счупванията на колянната става не са от най-честите и обикновено не са толкова тежки. Въпреки това те са проблемни, защото травмата най-често засяга ставния хрущял. Вследствие на това фрактурата на коляното може да доведе до ставни проблеми след време, дори и при успешно проведено лечение – оперативно или консервативно. Освен това една тежка травматична увреда на хрущяла може да да повлияе на движенията в ставата и възможността й да понася натоварвания. Дори и при фрактура на коляното без засягане на ставния хрущял впоследствие ставата също може да страда в резултат на отклонения в оста или промяна в механиката на движение на крайника. Това обикновено води до прекомерно обременяване на определени зони на хрущяла и по-бързото им износване.

Рехабилитацията е важна част от ортопедичното лечение на заболяванията на опорно-двигателния апарат. Тя спомага за пълното възстановяване на функцията на крайника. Във вашият случай с операция по повод фрактура отпреди 10 години възможностите за повлияване на резултатите от лечението чрез рехабилитация са отдавна изчерпани. Ако при последващото отстраняването на метала е извършена и корекция по повод на съществуващ проблем, то рехабилитацията е можела да помогне за въстановяване на ставата след корегиращата операция. Редовните упражнения са от съществено значение за възстановяването на ставите и лечението на артрита. Те спомагат за намаляване на болката и подобряване на функцията и мускулната сила. Рехабилитационната програма включва упражнения за обем на движение – внимателни разтегателни упражнения, които целят ставите да запазят пълните си движения. Упражненията за сила позволяват на мускулите да поддържат ставите стабилни, за да се движат по-лесно и без болка. Издръжливостта се постига чрез полагането на усилие над обичайното за вас в продължение на 20-30 минути 3 пъти седмично.

Артрозната болест или износването на ставите е процес на дегенерация на хрущяла, мекотъканните ставни структури и подлежащата кост който засяга около 20-30% от населението в напреднала възраст. Травмата е една от водещите причини за износването на ставния хрущял. В консервативното лечение на артрозната болест рехабилитацията заема основно място. Освен намаляване на болката, целта е да се забави износването и настъпването на деформация. Движенията в ставата също трябва да бъдат запазени. Видът и степентта на натоварване трябва да се съобрази с тежестта на износване, коя става е засегната, евентуално наличие на възпаление или деформация на ставата. Ходенето, лечебната гимнастика, карането на колело и процедурите с топла вода се отразяват благотворно на артрозата.

Хората с начално ставно заболяване имат склонност да се лекуват сами с природо лечение, средства на народната медицина, лекарства и мазила, продавани без рецепта. В по-тежките случаи те прибягват до средства за локално отбременяване или помощни средства. Немалка част от болните с костно ставни заболявания в нашата страна се възползват от ползотворното въздействие на множеството минерални извори. Ако имате обаче болка, скованост или оток на ставата в продължение на повече от 2-3 седмици и тя не премине след взетите от вас мерки е необходимо да се консултирате с ортопед.
Назад