Рехабилитация

ТАЗОБЕДРЕНО ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ

Тазобедрената става носи тежестта на цялото тяло и е една от най-големите стави в човешкия организъм. Тя има сферична форма и се изгражда от свързването на тазовата и бедрената кости. В случаите с хрущялна увреда подлежащата кост се оголва, което води до нарушаване на гладките движения в ставата. Най-честата причина за хронична болка в тазобедрената и колянната става, намалена подвижност и нарушена функция е артрозната болест (износването на ставата). Други причини за силна болка и значително нарушена функция с необходимост от ендопротезиране могат да бъдат костните тумори,  фрактурите, някои метаболитни и кръвни заболявания. След операцията вие трябва да спазвате някои ограничения и да избягвате определени позиции, които могат да предизвикат изкълчване на ставата (луксация), някои дейности, свързани с голямо натоварване и някои спортове, които могат да доведат до провал на операцията.

Следоперативна рехабилитация

Рехабилитационна програма

Рехабилитационната програма е от решаващо значение за следоперативното възстановяване. Тя започва още преди операцията - при приемането ви в клиниката, с обучение в начините на придвижване и самообслужване. Продължава в дните след операцията и завършва след пълноценното ви завръщане към нормален живот.

Програмата ви включва:
1.Обучение в придвижване с помощни средства и преодоляване на стълби. 
След операцията на пациентите се налага да ходят с помощни средства (подмишнични или подлакътни патерици) с различна степен на обременяване на крайника в зависимост от указанията на хирурга. Продължителността на носене на помощни средства е строго индивидуална и е според вида на оперативната интервенция и тежестта на увредата преди операцията.
2. Обучение в дейности от ежедневието 
Първите дни след операцията някои дейности трябва да се изпълняват с повишено внимание (сядане, ставане, обръщане в леглото и много други).
3. Специални упражнения
В зависимост от стадият на лечение (ранен, късен следоперативен) и физическото ви и функционално състояние, упражненията могат да бъдат  най - разнообразни по вид, предназначение и форма. Ще бъдете приучени да изпълнявате упражнения за подобряване на циркулацията на въздух в белите дробове (дихателна гимнастика), за подобряване на обема на движение в ставите, за подобряване на мускулната сила, издържливост и координация.
4. Упражнения с уреди и на уреди
В процеса на рехабилитация ще бъдат включени различни уреди и приспособления за съпротивление като малки тежести, ластици и др. От упражненията на уреди, подходящи са правилно избраните занимания в клетка на Роше (пулитерапия), както и велотренировки (велоергометър).
5. Механотерапия
В ранния следоперативен период е подходящо използването на апарати за продължително пасивно раздвижване 
6. Масаж
Като спомагателно средство в процеса на рехабилитация ще бъде използван масаж.
7. Подводна гимнастика
Подводна гимнастика – изключително подходяща при пациенти с ендопротеза. 
 8. Криотерапия
Това е лечение чрез охлаждане. Започва още в ранния следоперативен период и може да се използва под различни форми в домашни и амбулаторни условия 
9. Баня и тоалетна
Тоалетната може да бъде използвана от пациентите  след като бъдат вертикализирани и се чувстват достатъчно добре за да останат изправени за период от 10-15 минути без да им прилошава.   Височината на тоалетната чиния трябва да е коригирана чрез специална надстройка за повдигане. 
10.! Движения които трябва да се избягват през първите 2 месеца след операцията! : 
Кръстосване на краката
Навеждане
Усукване на оперирания крак 
Заключение:
Дори при нормална активност изкуствената става се износва след време. Ако участвате в дейности, които силно натоварват ставата или сте с наднормено тегло, износването на ставата може да се ускори или да се предизвика разхлабване на ендопротезата, водещо до болка и необходимост от смяна на импланта.
Освен лекарите, вие също сте отговорни за състоянието и изкуствената си става и мпже в голям степен да допренесете за успеха на терапията. Сътрудничеството от вас е от голямо значение. Надяваме се прочетеното да ви е било полезно и ви и езяснила по-важните фактори и процедури. 
1. Следете Вашето тегло
2. Избягвайте прекалени натоварвания
3. Спазвайте графика за контролни прегледи!
За повече информация се обърнете към нашите кинезитерапевти.
 
Назад