Рехабилитация

КОЛЯННО ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ

Колянно ендопротезиране
Функцията на ставата се подпомага от така нареченото „капаче”. Между пищяла и костта на бедрото се намират менискусите. За гладката и безболезнена подвижност помага ставната „синовиална течност“, която играе роля за смазка. Целостта, здравината и стабилността на ставата се осигурява от две двойки връзки от здрава съединителна тъкан.
Най-честата причина за хронична болка в колянната става, намалена подвижност и нарушена функция е артрозната болест (износването на ставата). Остеоартритът, ревматоидният артрит и посттравматичният артрит са най-честите форми на това заболяване. Други причини за силна болка и значително нарушена функция с необходимост от ендопротезиране могат да бъдат фрактурите, травми и хрущялни увреди, някои метаболитни и кръвни заболявания.
Оздравяването на коляното от само себе си или чрез консервативно лечение е трудно, а често и безрезултатно. Затова пък в съвременната медицина операциите на колянна става са вече рутинни и обикновено довеждат до пълно възстановяване.
Подложилите се на ендопротезиране имат облекчаване на болката и възстановяване на обичайните ежедневни дейности.


Следоперативна рехабилитация

Рехабилитационна програма
Рехабилитационната програма е от решаващо значение за следоперативното възстановяване. Тя започва още преди операцията - при приемането ви в клиниката, с обучение в начините на придвижване и самообслужване. Продължава в дните след операцията и завършва след пълноценното ви завръщане към нормален живот.
Програмата ви включва:
1.Обучение в придвижване с помощни средства и преодоляване на стълби.
След операцията на пациентите се налага да ходят с помощни средства (подмишнични или подлакътни патерици) с различна степен на обременяване на крайника в зависимост от указанията на хирурга. Продължителността на носене на помощни средства е строго индивидуална и е според вида на оперативната интервенция и тежестта на увредата преди операцията.
2. Обучение в дейности от ежедневието
Първите дни след операцията някои дейности трябва да се изпълняват с повишено внимание (сядане, ставане, обръщане в леглото и други).
3. Специални упражнения
В зависимост от стадият на лечение (ранен, късен следоперативен) и физическото ви и функционално състояние, упражненията могат да бъдат най - разнообразни по вид, предназначение и форма. Ще бъдете приучени да изпълнявате упражнения за подобряване на циркулацията на въздух в белите дробове (дихателна гимнастика), за подобряване на обема на движение в ставите, за подобряване на мускулната сила, издържливост и координация.
4. Упражнения с уреди и на уреди
В процеса на рехабилитация ще бъдат включени различни уреди и приспособления за съпротивление като малки тежести, ластици и др., упражненията на уреди, подходящи занимания, както и велотренировки (велоергометър).
5. Механотерапия
В ранния следоперативен период е подходящо използването на апарати за продължително пасивно раздвижване
6. Масаж
Като спомагателно средство в процеса на рехабилитация ще бъде използван масаж.
7. Подводна гимнастика
Подводна гимнастика – изключително подходяща при пациенти с ендопротеза.
8. Криотерапия
Това е лечение чрез охлаждане. Започва още в ранния следоперативен период и може да се използва под различни форми в домашни и амбулаторни условия
9. Баня и тоалетна
Тоалетната може да бъде използвана от пациентите след като бъдат вертикализирани и се чувстват достатъчно добре за да останат изправени за период от 10-15 минути без да им прилошава.

Заключение:
Дори при нормална активност изкуствената става се износва след време. Ако участвате в дейности, които силно натоварват ставата или сте с наднормено тегло, износването на ставата може да се ускори или да се предизвика разхлабване на ендопротезата с поява на болка и впоследствие необходимост от смяна на импланта.
Освен лекарите, Вие също сте отговорни за състоянието и изкуствената си става и може в голям степен да допренесете за успеха на терапията. Сътрудничеството Ви е от голямо значение.
1. Следете Вашето тегло
2. Избягвайте прекалени натоварвания
3. Спазвайте графика за контролни прегледи!
За повече информация се обърнете към нашите кинезитерапевти.

Назад