Библиотека

Плоскостъпие

Откриха ми плоскостъпие. Опасно ли е? Какви са последиците ако не се лекувам?
Плоскостъпието е едно от най-честите оплаквания от страна на опорно-двигателния апарат. Обикновено се проявява след 40 годишна възраст, като засяга около 20% от населението.

Стъпалото има два свода – напречен, между палеца и безименния пръст и надлъжен, от основата на пръстите до петата. Ролята им е да омекотяват натоварването на тялото при ходене. Плоскостъпие се появява при спадане или изравняване на единия или двата свода. В резултат на това мускулите и сухожилията на ходилото и прасците се преобременяват и впоследствие ходилото се деформира.

Ако плоскостъпието не се лекува деформацията постепенно се задълбочава, оплакванията на пациента прогресират. В началото се наблюдава тежест и умора в ходилата и прасците. Болките се обикновено появяват след продължително ходене или стоене прав и се облекчават от почивка. Постепенно те се усилват и могат да се проявяват и в покой. Може да се появи и оток по гърба на ходилото, по-рядко глезена. Постепенно стъпалото се удължава и разширява, впоследствие се деформира. Понякога се появяват силно болезнени мазоли в основата на пръстите. Затруднява се придвижването, а бягането и скачането стават невъзможни. В тежките случаи походката е силно затруднена и се налага използване на помощно средство – бастун. В този аспект страданието не е животозастрашаващо, но може да доведе до инвалидизация на болния, като в част от случаите тя може да бъде тежка.

Най-честите причини за плоскостъпие са наследственото предразположение и наднорменото тегло. Роля играят и неудобните обувки – модерните високи токчета са една от най-честите причини за проблеми с ходилата. Популярните обувки с плоски подметки също не са подходящи. Продължителното стоене прав (сервитьори, фризьори, стоматолози, учители) или прекомерното натоварване (физически работници), както и някои заболявания като например ревматоиден артрит също водят до плоскостъпие.
Профилактичните мерки включват контрол на теглото, спазване на подходящ режим на работа и спорт, както и носенето на подходящи обувки. При леките степени на плоскостъпие препоръчваме лечебна гимнастика с упражнения за заякване на мускулатурата на подбедриците и укрепване на свода. Ходенето боси лятно време подобрява издръжливостта на мускулатурата и укрепва свода. Трябва да се избягват чехлите и джапанките, които не позволяват корекция на ходилото. Ортопедичните стелки са най-честото и лесно за приложение средство за облекчаване на оплакванията. Съветваме нашите пациенти да носят удобни ортопедични обувки с вградени напречен и надлъжен сводове и редовно да следят състоянието си при ортопед. В случаите с тежка или прогресираща деформация извършваме оперативна корекция. Прогнозата на заболяването при правилно и навременно лечение е добра.
 

КАК СЕ ЛЕКУВА ПЛОСКОСТЪПИЕ У ВЪЗРАСТНИ?

В нашата практика ежедневно лекуваме пациенти с болки в ходилата, най-често в резултат на плоскостъпие. Плоскостъпието при възрастни обикновено се проявява след 40 годишна възраст, като засяга около 20% от населението.

Стъпалото има два свода – напречен между палеца и безименния пръст и надлъжен от основата на пръстите до петата. Ролята им е да омекотяват натоварването на тялото при ходене. Плоскостъпие се появява при спадане или изравняване на единия или двата свода. Това води до преобременяване на мускулите и сухожилията на ходилото и прасците.

В началото се наблюдава тежест и умора в ходилата и прасците. Болките се появяват след продължително стоене прав и се облекчават от почивка. Постепенно те се усилват и могат да се проявяват и в покой. Може да се появи и оток по гърба на ходилото, по-рядко глезена. Постепенно стъпалото се удължава и разширява, впоследствие се деформира. Понякога се появяват мазоли в основата на пръстите. Затруднява се придвижването, а бягането и скачането стават невъзможни. В тежките случаи се налага използване на помощно средство – бастун.

Най-честите причини за плоскостъпие са наследственото предразположение и наднорменото тегло. Роля играят и неудобните обувки – модерните високи токчета са една от най-честите причини за проблеми с ходилата. Популярните обувки с плоски подметки също не са подходящи. Продължителното стоене прав (сервитьори, фризьори, стоматолози, учители) или прекомерното натоварване (физически работници), както и някои заболявания като например ревматоиден артрит също водят до плоскостъпие.
Диагностиката на плоскостъпието е лесна. Сводовете се измерват посредство отпечатък на ходилото върху лист с мастило. Съвременната диагностика на плоскостъпието включва компютърни методи за оценка на изразеността на свода. При нормално състояние вътрешната страна не трябва да оставя отпечатък. За уточняване на диагнозата се използва и рентенографията.
Профилактичните мерки включват контрол на теглото, спазване на подходящ режим на работа и спорт, както и носенето на подходящи обувки. При леките степени на плоскостъпие препоръчваме лечебна гимнастика с упражнения за заякване на мускулатурата на подбедриците и укрепване на свода. Ходенето боси лятно време подобрява издръжливостта на мускулатурата и укрепва свода. Трябва да се избягват чехлите и джапанките, които не позволяват корекция на ходилото. Ортопедичните стелки са най-честото и лесно за приложение средство за облекчаване на оплакванията. Съветваме нашите пациенти да носят удобни ортопедични обувки с вградени напречен и надлъжен сводове. В тежките случаи прибягваме до оперативна корекция. Прогнозата на заболяването при правилно и навременно лечение е добра.
Назад