Рехабилитация

Плоско стъпало - рехабилитация

Плоскостъпието или още познато като Pes planus представлява спадането на надлъжния свод на стъпалото. Това спадане може да бъде вродено или придобито. А проблемите изхождащи от промяната в стъпалната структура могат да бъдат многобройни и засягащи цялата верига до кръста и гърба включително.

 


Причина

 

Новородените се раждат с  плоско стъпало. Сводовете се офоромят до около третата година след раждането. Сводът се поддържа от костите на стъпалото и техния лигаментарен апарат, както и дългия и късия сгъвач на палеца на ходилото. Травама на която и да е от тези структури може да доведе до спадане на свода. (Особено травма на лигаментите.) Най – често се уврежда сухожилието на тибиалис постериор (главния стабилизатор на свода), предимно при дами след 40г възраст или хора с вродено плоско стъпало, които участват в спортове с високо натоварване.  Друг от най – популярните механизми за развитие на плоско стъпало е силно ограничената мобилност в глезезенната става особено от страна на ахилесовото сухожилие и трицепсовидния мускул на прасеца.

Важно е да се отдиференцира и дали е динамично плоското стъпало. Статичното плоскостъпие се вижда винаги, дори и когато пациентът не е стъпил на стъпалото (то е предимно поради структурни изменения в самото стъпало). Тук ако няма функционални или клинични показатели (болка, възпаление или травматизъм) не се предприема лечение, но ако такива са налице, то лечението е оперативно. Динамично е плоскостъпието, ако свода е оформен при необременяване на стъпалото, но спада при обременяване с тежестта на тялото. То е предимно заради мускулна слабост или сухожилна увреда. Това са случаите които подлежат на рехабилитация. Повечето случаи на плоско стъпало са динамични и се третират добре консервативно с кинезитерапия и ортотика (стелки.).

Други фактори могат да бъдат:

  • Доказано наднорменото тегло води до спадане на свода
  • Диабет
  • След бременност
  • Носенето на неудобни обувки, дългото стоене на крак и др.
  • Остеоартрит, възпалителни заболявания на стъпалото, мускулна дистрофия, някои вродени синдроми.
  • Вродена съединителнотъканна малоценност
  • Ятрогенни фактори като репозиция на сухожилие на тибиалис постериор.

 

Рехабилитация

 

Специфичните упражнения адресиращи функционалните дефицити в стъпалото изискват комплексен подход и разбиране на биомеханичните промени в глезенния и стъпалния комплекс.


Упражнения за подобряване на мобилността на глезената става


Това са упражнения за еластичност на ахилесовото сухожилие и отпускане на пръсеца (трицепс суре).

Пример: Стъпил на стол със засегнатия крак. Стъпалото е равно стъпило, а опорния крак е на земята. Навеждане и преместване напред без да отлепваме петата. Изпълнява се до чувство на ограничаване отпред в глезена или силно опъване отзад. Повтаря се 15 – 20 пъти.


Упражнения за активиране и засилване на тибиалис постериор:


Като основен мускул поддържащ свода е от първостепенна важност да бъде засилен и активиран със силови упражнения.

Примерно упражнение: От седнало положение стискане на топка с вътрешните ръбове на ходилото. Повдигане на топката от земята, като натиска се придържа силно навътре.

 

Упражнения за сгъвачите на пръсите


Други мускули участващи в поддържането на свода са сгъвачите на пръстите, особено тези на палеца.

Примерно упражнение за сгъвача  на палеца: Хващане на предмет със пръстите на крака и повдигането му от земята без да се отлепва петата. Трябва да се упражнява максимална сила в стискането на предмета. Повтаря се 15 – 20 пъти.

Упражнения за баланс също могат да допълнят добрия план за рехабилитация, но те трябва да се изпълняват при добър контрол на стъпалото и възможност за активна корекция на свода. Пример е стоенето на един крак, като мислено се фокусираме върху повдигането на свода и максимално дългото му задържане повдигнат.


Ортотика

 

Лечението с подходящи стелки също трябва да е част в процеса на рехабилитация. Те трябва да са индивидуално изготвени след щателно изследване с плантограф. Така ортотехника може да вземе точни мерки на вашето ходило и да изработи (най – често машина директно изработва стелките) най – адекватните стелки според дисфункцията.

Важно е да се спомене, че подходящите стелки могат да помогнат в процеса на възстановяване и преодоляване на болката, но не трябва да заместват комплексното лечение и възстановяване. Особено, когато говорим за дисфункция на мускул или фунцкионален проблем в глезена.

 

Заключение

 

Динамичното плоско стъпало се поддава на рехабилитация. Комплексното лечение с адекватно подбрани упражнения третиращи специфичните дисфункции и подходящо изработените стелки могат драстично да подобрят състоянието. Важно е да се знае, че не всеки случаи подлежи на рехабилитация и при някои, лечението е само оперативно. По – пълното и комплексно разбиране на проблема е ключ към адекватното му лечение. За повече информация може да се обърнете към специалистите от ОЦ „Кинов“.

Изготвил: Илиян Ничев

Oртопедичен център "Кинов", 2021

Назад