Библиотека

Луксация

Остават ли последици след луксация?
Луксацията (изкълчване) представлява разместване на костните краища формиращи дадена става. При частичното изместване на ставата се нарича сублуксация. Изкълчването най-често се среща при травма – удар, падане или друг инцидент. Най-често е изкълчването на раменната става.

За да се изкълчи една става е необходимо разкъсване на ставната капсула и ставни връзки. Това в последствие води до ставна халтавост и склонност на ставата по-често да се изкълчва.

Изкълчената става обикновено лесно бива наместена от специалиста ортопед-травматолог. Непрофесионалното наместване от необучени хора или традиционни лечители обаче може да доведе до необратими изменения в ставата и значително влошаване на състоянието.

При съмнения за изместване на става от изключително значение е поставянето на точна диагноза. Това се извършва чрез рентгенография. След уточняване на вида на травмата наместването на изкълчената става се осъществява от професионалист, под анестезия и в специализирани условия – болнично заведение.

От важно значение е наместването да се извърши в спешен порядък тъй като разместването на ставата води до нарушаване на кръвообръщението, което в някои случаи може да има тежки последици. Най-често това се наблюдава в глезена.

Някои стави са предразположени към повторно изкълчване – като например раменнтата става. От сруга страна изкълчването на тазобедрената колянна стави е свързано с тежко увреждане на функцията им и често функцията увреденият крайник страда впоследствие. Понякога може да се наложат и оперативни интервенции.
Назад