Рехабилитация

Лакътна става - Тенис лакът, латерален епикондилит

Лaтералният епикондилит е познат още като тенис лакът. Това е увреда на сухожилията на външната част на лакътя, или латералния епикондил. Това са всички мускули извършващи движения с повдигане на пръсти нагоре. Случва се най – често след силово натоварване, което изисква котрол от китката и сила на захвата – игра на тенис, вдигане на тежести или често се наблюдава при хора работещи тежък труд с ръцете си.

Причини

Макар и едва 10% от пациентите с тенис лакът да се занимават с тенис, наименованието остава. При седящи хора с неудобна ергономия на работа – държане на мишката в лека флексия на китката. За рискови фактори се посочват и пушенето и наднорменото тегло.

При развитието на тенис лакът, основното и най – важното е да се обучи пациента относно състоянието. Хващането на предмети трябва да се извършва от положение на супинация (завъртяна ръка с дланта сочеща напред.) Така се натоварват повече групата мускули – сгъвачи на пръстите и предмишницата. Друго важно нещо е ползването на ръката в леко сгънато положение да бъде избягвано първите няколко седмици. Флексията в китката, докато тя се натоварва, причинява голяма компресия във външната част на лакътя.

Рехабилитация

Адекватната рехабилитация продължава до 12 седмици. Тя трябва да бъде съобразена със стадия на заболяването. В острия период е хубаво да бъдат избегнати провокиращите болка упражнения, като две седмици след това може да започнем работа и с болезнени такива. Първоначално трябва да се ограничат провокиращите болка дейности, като вдигането на тежко и/ или повдигането на предмет от земята трябва да се извършват по щадящ за пациента метод.

  1. Изометричните упражнения са първата стъпка в рехабилитацията на тенис лакътя. Изометрични са всички статични контракции на мускула без той да се скъсява.

Пример: Стискане на топка и задържане на натиска от 5 до 10 секунди. Повтаря се 10 до 15 пъти.

Важно!: Ако стискането на топката с обтегнат лакът причинява болка, то трябва да се прави със свит.

 

  1. Ексцентричните упражнения са следващите в прогреса. Това е всяко усилие на мускула, докато той удължава дължината си. Хубаво е те да се включат в прогреса след 2рата седмица или преминаването на острата фаза.

 

Пример: Държане на тежест в ръка, лакътят е подпрян на маса/твърда повърхност. Ръката е извън подложката. Движението е бавно надолу по посока на пода, като лакътят не се повдига и не мърда. Вдигането става бързо и движението се повтаря отново бавно. Спускането може да се отброява с 3 до 4 секунди.
 

  1. Добре е да се включи и мануална терапия. Тя има доказан обезболяващ ефект и правилно приложена може драстично да подпомогне процеса на възстановяване. Оказва се полезна, особено в случаите на трудно повлияващите се епикондилити. Най – често използваната техника е мобилизация на лакътната става по метода „Мълиган“.

Важно е да се знае, че тенис лакътят третиран неправилно често рецидивира. Случаите на обостряне не са рядкост и тук е необходим комплексен и адекватен подход в лечението му. Рехабилитацията трябва да бъде в основата на консервативното лечение.

Мултимодална грижа

Мултимодалния подход е изключително важен и ние се стремим да го постигаме в грижата за нашите пациенти. Това изисква и ползването на най – новата и висококачествена апаратура на пазара.

Лазер: Лазер терапията има доказан обезболяващ ефект при случаите на латерален епикондилит. За лазера, тук>>>

Ултразвук: Той подпомага възстановяването на колагена и редуцирането на възпалението и отока в областта. Повече тук>>>

Ударовълнова терапия: Тя има доказан ефект при увреди на сухожилията. Освен изразения си обезболяващ ефект, тя подпомага и възстановяването на сухожилието. Стандартно тя се извършва между 3 и 5 процедури и е най – иновативното лечение в областта. Прочетете повече тук>>>

 

Заключение

 

Тенис лакътят е най – често срещаното болково състояние в лакътната става. То изисква комплексен рехабилитационен подход, като в основата трябва да са упражненията и обучението на пациента. Интегративността гарантира по - добри резултати и е в основата на професионалния ни подход.

Изготвил: Илиян Ничев

Ортопедичен център „Кинов“, 2021

 

Назад