Рехабилитация

Лакътна става - Голф лакът, медиален еикондилит

Март 21, 2022

Голф лакътят е общо възпаление на мускулите - сгъвачи на китката и предмишницата. То се получава при често натоварване на мускулите при  ротиране на ръката навън (супиниране) и отвеждане на  пръстите назад при силови натоварвания (замахване със стика за голф).

При кои хора се получава?

Предимно спортисти – голф, тенис, силови тренировки, стреляне с лък, бейсбол, американски футбол и всичко обвързано със държане на ракета в ръка или хвърляне.

Някои професии като дърводелци, водопроводчици или месари могат да са предразположени също.

Рискът се повишава и ако:

 • Сте пушач
 • Имат диабет тип 2
 • Имате затлъстяване
 • Имате предишна травма на лакътя

Какво се случва?

Това е сборна увреда на сухожилията. Ако трябва да сме по – точни, последното наименование е епикондиалгия – тъй като възпаление в повечето случаи почти не съществува. Сухожилната структура започва да се разрушава, колагенът става по –рехав и чуплив, а калцификати могат да се отложат в областта. Зоната става по – слабо кръвоснабдена. Всички тези промени водят до хронично болково дразнене на свободните нервни окончания в областта.

Симптомите са:

 • Болка от вътрешната страна на лакътя
 • Тръпнеща болка по предмишницата при силно стискане и/ или въртене на китката
 • Болка при опъване и разтягане на мускулите
 • Болка при спортуване

Болката се проявява по време на натоварването, рядко след това.

Физиотерапия и рехабилитация при голф лакът

 • Период на щадене и имобилизация
 • Период на постепенна мобилизация
 • Връщане към нормалния живот и спорт
 • Физиотерапия

Имобилизиране на предмижницата и китката

Първоначално е добре да се ограничат движенията в киткената става и от части в лакътя. Ако се налага се преминава и към ортези ограничаващи движенията. Носенето им е между седмица и 2, като при намаляване на симптомите може периодично да се носи само за по няколко часа дневно.

Може да се прилага и лед – три пъти дневно за по 5 мин, като след него се втриват обезболяващи кремове в областта.

Постепенната мобилизация започва под контролът на кинезитерапевт

Работи се в безболезнени или слабо болезнени градуси. Преминава се към увеличаване на безболезнения обем на движение в китката. Може да се правят изометрични упражнения от различни позиции.

Хубаво е да се почне от позиция на сгънат лакът. Това е по –облекчена позиция за мускулите от вътрешната страна на лакътя.

Постепенно се преминава към пълно разгъване, като от особена важност е да се тренират и ротационните движения – пронация/супинация. Тъй като при голям процент от увредите се уврежда и мускулът извършващ това движение – pronator teres.

 Специални мануални техники от рода на мускулноенергийни техники или Мълиган могат да дадът временно облекчение, с което да се преодолее болката и да се премине към по – пълноценно натоварване.

Физиотерапия

При медиалния епикондилит успешно се прилагат:

 • Ултразвук
 • Лазер терапия
 • Криофореза
 • Ударовълнова терапия

Трябва да наблегнем на това, че ударовълновата терапия и лазертарапията са отвърдени в световен мащаб за лечението на всички увреди на сухожилия, в това число и на медиалния епикондилит (Голф лакът).

Може да прочетете повече за Ударовълновата терапия тук:

За лазер терапия, тук:

Връщане към спорта

Тук кинезитерапевтът трябва да даде съвети за правилно ползване на спортното оборудване и тенхниката на работа.

Най – професионалният подход в кинезитерапията ползва и принципите на спортноспецифичност. Трениране с упражнения, които са специфични за спорта. Така гарантираме на пациентите пълната адаптация към техният спорт и безболезненото им връщане към него.

Обобщение

 

Голф лакътят или медиалния епикондилит е увреда на сухожилията по вътрешната страна на лакътната става. Получава се при механично преобременяване на мускулите комбинирано с движния в китката и въртене на предмишницата. Консервативното лечение цели постепенното възстановяване на функцията, като преди това се преминава през период на имобилизация. Връщането към спорта винаги се случва със съдействието на специалист.

 

Изготвил:

Илиян Ничев,

МЦ „Кинов“

Назад