Библиотека

Колянна става

АНАТОМИЯ НА КОЛЯННА СТАВА

Колянната става е една от големите стави, поемаща тежестта на тялото и правилната й функция е от съществено значение за нормална стойка и походка.

Тя има три отдела:
  • външен (свързването между бедрената и голямопищялната кост от външната страна на коляното)
  • вътрешен (свързването между бедрената и голямопищялната кост от вътрешната страна на коляното)
  • пателофеморален (частта от ставата, където капачето контактува с бедрената кост)

Между ставните повърхности на бедрената и голямо пищялната кост са вмъкнати две влакнестохрущялни образувания – мениски (menisci). Във вътрешността на ставата се намират и предната и задна кръстни връзки (lig. cruciatum anterius и lig. cruciatum posterius). Колянната става се загражда от ставна капсула, която заедно със ставните повърхности ограничава ставната кухина, изпълнена със синовиална течност, която навлажнява повърхноста на ставните хрущяли и облекчава триенето между тях. Ставната капсула е укрепена от ставни връзки по вътрешната (lig. collaterale mediale) и външната страна на ставата (lig. collaterale laterale), наречени странични, както и такива по задната и повърхност.
 

ФУНКЦИЯ НА КОЛЯННАТА СТАВА

Колянната става е едноосна става. В нея се извършват флексия (сгъване) и екстензия (разгъване) на подбедрицата. Ролята на ограничител при разгъването се изпълнява от страничните и кръстните връзки; при сгъване те се разхлабват, а при разгъване се изопват. При сгънато коляно и разхлабени връзки може да се извършва и ротация на подбедрицата.
Назад