Библиотека

Какво трябва да знам преди да се ендопротезирам?

Юни 09, 2022

 1. Рискове?
 2. Колко бързо ще се възстановя?
 3. Ще имам ли ограничения след ендопротезирането?
 4. Какво трябва да знам преди операцията?
 5. Какво трябва да знам за самата операция?
 6. Какво следва след това?

Рискове

Всяка интервенция крие рискове. Главен риск след всяко едно нарушаване на целостта на тъканите е инфекцията. Тя е едва 1 – 2% от случаите. Друг риск е дислокацията на протезата или разхлабването й. Тук е важно обучаването на пациента за противопоказанията, добрата предоперативна подготовка и следоперативното възстановяване.

Ендопротезирането се смята за интервенция с нисък риск от усложнения. Това я прави предпочитан начин за лечение на артрозни заболявания.

Колко бързо ще се възстановя?

Строго индивидуално. Между два и шест месеца е стандартният период за възстановяване. Проф. Кинов оперира с най – иновативните подходи, които са и минимално инвазивни. Ако пациентът е подходящ за интервенцията, това позволява максимално ранното раздвижване и натоварване без ограничения.

Какви ограничения ще имам след операцията?

През първите два месеца след операцията се забраняват кръстосването на краката, сядането на нисък стол или клякането под 90о, въртенето на крака навътре и навън (познава се със завъртането на ходилата) и интензивното натоварване. Повече тук.

След първият месец се случва постепенното връщане към нормалния начин на живот, като всякакъв вид натоварване е позволен включително и спорт. Единствено с оглед съхраняване на импланта се препоръчва високоинтензивните натоварваня да се избягват – бягане на дълги разстояния, продължително скачане, екстремни тежести и др.

Какво трябва да знам преди самата операция?

Трябва да имате приготвени помощни средства – патерици. Средата у дома трябва да бъде адаптирана също с надстройка на тоалетната, като  и приспособления за придържане около тоалетната. Леглото на пациента трябва да бъде повдигнато за да улесни сядането и ставането.

 • Трябва да има един кръводарител, а за ревизионните операции се налагат двама.
 • За лечение по НЗОК пациентът трябва да има направление № 7 издадено от общопрактикуващ лекар.
 • Необходимо е да е направена консултация с кардиолог и ендокринолог при нужда.
 • Трябва да са установени всички алергии на пациента предварително!
 • Изследва се пълна кръвна картина, както и Хепатит B, C, СПИН, гликиран хемоглобин.
 • Всички нестероидни обезболяващи трябва да бъдат спрени 30 дни преди операцията. Всички кръворазреждащи също – без аспирин 2 седмици преди операцията.
 • Общият тоалет на пациента  трябва да се извършва с антибактериален сапун всеки ден, 7 дни до самата операция. Обезкосмяването в зоната на операцията се извършва с депилаторен крем.

Хубаво е всеки пациент да мине през предоперативна подготовка преди самата операция. Така всеки един пациент може да скъси времето си за възстановяване драстично. Повече тук.

Какво трябва да знам за самата операция?

 

При повечето пациенти тя се извършва с поставянето на спинална упойка (местна). Пациентът е в будно състояние, тъй като това намалява потенциалните усложнения и позволява драстично по –бързо възстановяване. Интервенцията отнема между час и три часа, в зависимост от случая и опериращия  екип.

 

Видове импланти

 

Екипът на проф. Кинов използва най – доброто качество импланти. Доказано най – добрата комбинация на материал е между керамика и полиетилен, като стеблата на импланта са изработени от титан.

Видовете оперативни подходи варират драстично. Като най – популярен е латералният (страничен) подход с разрязване на всички сухожилия на седалищната мускулатура.

Напоследък добиват популярност миниинвазивните достъпи за продезиране – предният и преднолатералният. Там разрязване на сухожилия няма, но той е по – труден за изпълнение. Прави се от опитен екип и при подходящи за интервенцията пациенти. При този подход, ограничения след операцията няма, а възстановяването е по – бързо.

 

Какво следва след операцията?

 

Необходимо е да се пристъпи към рехабилитация. Раздвижването може да започне още от втория ден. След изписването от болницата е хубаво да се продължи с рехабилитацията поне до отпадане и на двете патерици. Неадекватната рехабилитация може да наруши възстановяването и да доведе до функционални дефицити при пациентите – нарушена походка, намалена сила, куцане и др.

От Ортопедичен център „Кинов“ предлагаме предоперативна подготовка, както и следоперативно възстановяване в домашна среда.

За домашна рехабилитация повече тук:

За предоперативната подготовка тук:

Илиян Ничев,

МЦ“Кинов“

 

Назад