Библиотека

Как да се справим с болките в гърба на работа

 

Седящите професии и работата от вкъщи са все по – популярни днес. Но пригодено ли е човешкото тяло да седи дълги часове, без да помръдва от стола? Дали проблемът е в заеманата дълго време поза или е проблем е обездвижването? Едно е сигурно - болката в гърба или врата се превръща хроничен проблем номер едно в световен мащаб. Лечението на хроничната болка може да бъде доста трудоемко и комплексно. Ето какво трябва да знаете:

 1. Защо ни боли гърба при седене дълго време?
 2. Как можем да се справим с болките?
 3. С какво може ОЦ“Кинов“ да Ви помогне?

Всички са го изпитвали поне един път. Болка, тежест или дискомфорт в гърба или врата след дълго време на задържана поза.  Оказва се, че една поза сама по себе си трудно може да бъде причина за появата на болка или дискомфорт. Дълго време поддържаната поза обаче е проблем. При навеждане напред или прегърбване, обичайно човек не изпитва болка. Дори ако цял ден е седял прав при леко прегърбване може да почувства облекчение.

Дискомфортът идва от липсата на движение. Мускулите искат стимулация, единствения стимул за тях е движението. При обездвижване, мускулите стават по – сенситивни, а рецепторите търсят обратна връзка. Нищо в човешкото тяло не се стимулира без да има дразнител, включително и мускулите ни. Тук важи принципа „или го ползваме, или го губим“.

При активни и спортуващи хора, дългото седене в една поза е много по – малко вероятно да причини дискомфорт.


Позата виновна ли е?


Отговора е – няма идеална поза. Ако седим изправени като дъска цял ден пак ще ни заболи гърба от напрягане. Решението – честото сменяне на една поза и по – честото движение през деня. Следващата поза която ще заемете за кратко е много по – добра от тази, която ще се опитваме да поддържаме цял ден.


Как можем да се справим с болките?


Отговорът не е толкова прост. В основата е нивото на физическа активност. Активната почивка и развлечение и по – добрия начин за релаксация и справяне със стреса имат също голяма роля.

Практически съвети:

 • Сменяйте позата на седене по – често. Ако седите дълго време прегърбени и това води до болка в гърба – изправете се. Пробвайте да си изправяте гърба по 15 – 20 секунди на всеки час.
 • Ставайте по – често. На всеки час ставайте и се раздвижвайте за минута. Ходенето до диспенсъра за вода също се брои.
 • Бъдете активни – правенето на целенасочени силови упражнения води до редуцирането на болката и дискомфорта във врата.
 • Обърнете внимание на съня и почивката. Проучваният показват, че липсата на сън сваля прага на чувствителност драстично. Хора страдащи от хронично недоспиване са предразположени и към хронична болка.
 • Рекреационни дейности. Движението не трябва да бъде само под формата на физически упражнения, но и дейности в които намираме удоволствие. Градинарство, работа в домакинството (чистене, ремонтиране), разходки сред природата и дори социалния живот могат да бъдат доста активни.

 


Примерни упражнения


Упражнение за горната част на гъба и врата:

 1. Кръстосвате пръсти и поставяте ръце зад врата. Лактите отваряте максимално встрани.
 2. Натискате с тила си към ръцете максимално силно, докато ръцете ви бутат в противоположна страна съпротивлявайки се.

 


Упражнение за долна част на гърба.

 1. Поставяте лявата си ръка от вътрешната страна на лявата подбедрица.
 2. Завъртате дясната си ръка и трупа си максимално в дясно като усуквате тялото си.
 3. Повтаряте срещуположно


 

Автор: Илиян Ничев
ОЦ "Кинов"

Назад