Библиотека

Гръбначно изкривяване

Детето ни се е прегърбило. Доколко е обратимо това и как се коригира?
Благодаря за изключително актуалния въпрос. За съжаление наблюдаваме много висока честота на гръбначни изкривявания сред подрастващите. Наред със затлъстяването, деформациите на гръбначния стълб са едни от проблемите с които непрекъснато се срещаме. Това се дължи на промяната в начина на живот и обездвижването ни през последните десетилетия. Гърбицата се наблюдава по-често при пациенти със слабост на ставните връзки – т. нар. повишена еластичност (разтегливост). Може да се срещне и при някои заболявания, например рахит в резултат на недоимък на витамин Д.

Обикновено родителите ни търсят при по-изразени деформации и когато заболяването е напреднало. Малко родители, обикновено по-наблюдателните установяват навреме проблема и търсят своевременно ортопедична консултация. Най-често деформациите се установяват при редовните профилактични прегледи в училище. Ако имате съмнание за изгърбване на вашето дете направете консултация с ортопед и при нужда започнете предписаното лечение. Гръбначните деформации се лекуват успешно и най-често с консервативни средства. Важно за добрата корекция е раното установяване на изкривяването и своевременното лечение. Най-удачната възраст за лечение е от 7 до 12-13 години. Ако не се установи навреме гърбицата тя прогресира, обикновено до 18 годишна възраст. След това тя се втвърдява и не може да бъде корегирана. Възможно е обаче да продължи да се увеличава в по-малка степен и след това.

Основна профилактична мярка за недопускане на гръбначни изкривявания е оборудването с ергономични мебели в училище и вкъщи, съобразени с изискванията за деца. Това в повечето случаи е изпълнено. Вкъщи е необходимо леглото да е твърдо, а възглавницата ниска. Главният проблем е дългото стоене пред екрана на компютъра и на стола в неправилна поза и липсата на двигателна активност. Заседналият начин на живот е много вреден, защото води до слабост на гръбначната мускулатура. Слабите мускули не могат да поддържат изнесената напред пред тялото глава и се стига до изгърбване. Винаги съветваме родителите децата им редовно да се занимат със спорт, по възможност с различни видове натоварване. Здравата гръбначна мускулатура ще държи тялото изправено и няма да позволи появата на гърбица.

Мерките, които можем да препоръчаме се състоят в заемане на правилна позиция на гръбначния стълб и стойка на тялото. Трябва дебело да подчертаем, че това трябва да става под ръководството и указанията на специалист физикален или кинезитерапевт. Детето се приучава да заема правилна стойка с изпънат гръбнак пред огледалото, а след това и с гръб опрян в стената. Голямо значение за корекцията на деформацията има ходенето с поставен предмет на главата. Съветваме родителите да следят детето да не ходи с наведена глава и издут корем. Коремът трябва да е прибран, а гърдите издадени напред. Целта на лечебната гимнастика и спортните занимания е да се укрепи гръбначната мускулатура и да се укрепят физиологичните извивки на гръбнака. Плуването е особено подходящ спорт при гръбначни изкривявания. Заниманията с волейбол и баскетбол също са много удачни и спомагат за корекцията на гърбицата. Целта на упражненията, лечебната гимнастика и спортните занимания е да се изгради двигателен стереотип, който да доведе до изправяне на гърбицата. Корекцията не е възможна без системни занимания с детето и редовни прегледи при специалист. След успешното лечение на гръбначната деформация е необходимо периодично да се извършват контролни прегледи, поне веднъж годишно, а най-добре на 6 месеца. При по-тежките случаи може да се наложи носене на корсет, понякога само нощем. Оперативно лечение се прилага изключително рядко.
Назад