Рехабилитация

Главоболия причинени от напрежение във врата и гърба

Юни 01, 2021

 

Рехабилитация при тензионни главоболия

 

(Главоболия при системен стрес и напрежение. Това трябва да служи само като съвет за хора които са вече диагностицирани от специалист)

Тензионните главоболия са най – честия тип главоболия, като някои проучвания сочат, че близо 70% от нас могат да развият такова през живота си. (1) Често се придружават с болки във врата и основата на черепа. Усещането може да бъде подобно на тежест и „стягане“ на мускулите на скалпа и врата.


Какво ги причинява?


Главно се причиняват от системния физически и психически стрес. Дълго задържаната прегърбена поза на седеж води до натрупване на напрежение и дискомфорт в областта на врата, раменете и областта на основата на черепа (окципитума). Те се водят за първичнен тип главоболия, тъй като не са в следствие на друга увреда или заболяване.

Важна е и ролята на психическата преумора и стрес. Експериментално е доказано, че хора предразположени към тензионни главоболия, подложени на психически стрес, развиват симптоми отново.

Известни са и така наречените цервикогенни главоболия (с произход от шийния отдел.)  Те са често едностранни. Смята се, че са с произход от дисфункция в горния шиен отдел. Придружават се често с ограничение на движението в шията и болка, която се усеща като „блокаж“ и остро ограниение на движението. За произход се смятат малки ставички в страничната колона на гръбначния стълб наречени фасетни (зигоапофизарни).

Тензионните главоболия се повлияват добре при почивка и смяна на позата, след сън или релаксация по гръб. При тях няма чувствителност при силен шум, светлина и рядко са придружени с гадене. Често масаж на скалпа може да облекчи главоболието.

Възможни фактори допринасящи появата:

 1. Прекалена активация на трапецовидния мускул.
 2. Абнормална активация на мускулите по предната страна на  врата (в частност стерноклейдмастоидеуса) както и намалена сила.
 3. Ограничение в обема на движение в шията
 4. Болки локализирани в специфична точка в шията
 5. Ограничение в гръдния дял на гръбначния стълб
 6. Дискинезии в лопатките (нарушения в движението на лопатките)
 7. Системен психически стрес


Каква е рехабилитацията?

 

Изисква комплексен подход. Анализира се със специфични тестове подвижността на шията и горния гръден отдел.

Кинезитерапевта ще изследва силата и издръжливостта на мускулите в областта на врата и шията, както и движението на лопатките. Добре е и да се обърне внимание на техниките за справяне със стреса и релкасация на тялото.

 1. Подобряване на подвижността в гръдния и шиен отдел – мануална тераия, специфични насочени упражнения.
 2. При небходимост – засилване на сгъвачите на врата (мускулите отпред)
 3. Релаксиране на трапецовидния мускул – мануална треапия, специфични упражнения за подтискане на трапеца и активация на други мускули.
 4. Подобряване на движенията в лопатките – специфични упражнения
 5. Разтягане на широкия гръбен мускул (латисимус дорзи) и предния зъбчат мускул (сератус антериус супериор)
 6. Разтягане на мукулите по предната част на гръдната стена.
 7. Техники за диафрагмално дишане и релаксиране на спомагателните мускули.
 8. Техники за релаксация

Качеството на съня е изключително важно, тъй като това регулира процесите на възбудимост на нервната система. Това трябва да е в основата на плана за лечение и рехабилитация.

 

Автор: Илиян Ничев

ОЦ „Кинов“

Назад