Библиотека

Фемороацетабуларен импинджмънт

Фемороацетабуларен импинджмънт, ФАИ (болезнена тазобедрена става)

 

Притискането в тазобедрената става наречено още фемороацетабуларен импинджмънт е състояние, водещо до вътреставна увреда на хрущяла или стабилизиращата бедрената глава кръгла връзка.

 

  (източник интернет)

Болката в областа на тазобедрената става (тбс) понякога представлява значително диагностично предизвикателство. Често пъти оплакванията се препокриват с други от съседни области, тъй като болките се разпространяват към слабинната гънка, в седалищната област, по предна или задна бедрена област и дори често се провеждат към коляното.

Оплакванията могат да се предизвикат от различни фактори: травма, претоварване, някои видове спорт (футбол, тенис напр.), дисплазия (неправилно оформяне) на тазобедрената става, някои деформации на едрената глава, след остеонекроза (инфаркт) на бедрената глава, при някои доброкачествени тумори.

В резултата на хроничното притискане и травмиране на ставата в крайна сметка се стига до износването й. Процесът е бавен, в продължение на 10 и повече години.

 

(източник интернет)

Диагностика

Качествената рентгенография на таза е от изключително значение за поставяне на точна диагноза. Магнитният резонанс е ценен метод за установяване на състоянието на ставния хрущял и меките тъкани.

 

Консервативно лечението – променяне/модифициране на натоварванията, отбременяване на ставата, обезболяващи и физиотерапия с кинезитерапия. Укрепва се мускулатората около тазобедрената става и се подобрява баланса. Ако консервативните мерки не дадат резултат в съображение може да влезе оперативна корекция на ставата или увредите на ставния хрущял.

 

Оперативно лечение

Предпочита се артроскопското или т.нар. mini open техника – с минимален разрез се коригира проблема.

 (източник интернет)

 

При дисплазия на ставната ямка може да се извърши сложна коригираща операция на таза с цел правилно ориентиране на ставната ямка. Целта е да се освободят движенията в ставата и да се премахнат оплакванията.

В дългосрочен аспект се избягва ставно протезиране поради износване.

Назад