Рехабилитация

Фемороацетабуларен импинджъмнт - Рехабилитация при притискане на тазобедрена става

Май 03, 2022

Рехабилитация при фемороацетабуларен импинджмънт

Синдромът на фемороацетабуларно притискане ФАИ (фемороацетабуларен импинджмънт) се обвързва с нарушение на механиката на тазобедрената става. При движение, най – често сгъването, се получава притискане – импинджмънт. Предимно се среща при атлети, като не е изключена и появата при хора със седящи професии.

Причини

Класифицирани са две главни деформации – Пинсър и Кам.
 

Пинсър деформацията е по – честа при жени. Тя се изразява с прекаленото израстване на ацетабуларната ямка, като това покрива главата на бедрената кост и причинява притискане.

Кам деформацията се среща предимно при атлети в млада възраст. Характерно се вижда при футболисти. В тези случаи има деформация на главата на бедрената кост характеризираща се с леко „притъпяване“ на главата и шийката. Това води до по –ранния контакт с ацетабулума.

Според източниците повечето дефомрации са от смесен тип, като при 15 – 20% от пациентите може да липсват симптоми. При контактът с ацетабулума, хрущялът на главата се износва по –бързо, което може да предпоставка за развитието на ранен остеоартрит.

Приплъзването на главата на фемура и по-ранния й конакт може да бъде причинено от слабост на дълбоките мускули на таза.

Други причини могат да са:

 • Анатомични особености в областта по рождение
 • Спортове изискващи повтаряща се ротация и силово сгъване на тазобедрената става – футбол, лека атлетика, хокей, бойни изкуства.
 • Аномалии или болести на тазобедрената става в ранна възраст – хиперкорекция на дисплазична става, приплъзната проксимална феморална епифиза, болест на Пертес и др.

Симптоми могат да бъдат:

 • Болка при клякане в слабинната област
 • Прищракване при сгъване на крака
 • Болка при вътрешното ротиране и сгъване на крака срещу съпротивление – като при шутиране
 • „Блокиране“  при движение и нуждата от изпукване
 • Ограничен обем на движение

 

Лечение и рехабилитация

 

Съществуват хирургически интервенции за корекция на измененията, но те са със спорни резултати. Лечението доста често при тези случаи е медикаментозно и консервативно с кинези и физиотерапия.

Консервативното лечение най – често се стреми да засили дълбоките мускули на таза, като коригиране на наклона на таза също може да е необходимо. Част от целите са:

 • Коригиране на нклинацията на таза – повече наклон напред води до по – сериозен контакт с фемура при сгъване
 • Засилване на вътрешните ротатори – особено малките мускули около тазобедрената става и аддуктурите
 • Трениране на седалищните мускули и малките тазови мускули
 • Упражнения за динамичен контрол на тазобедрената става – сведенията показват, че той е нарушен при ФАИ

Фзиотерапия, която може да се включи при ФАИ

Обобщение

 

Фемороацетабуларният импинджмънт е състояние характеризиращо се с намаления обем на движение и болезненото сгъване в тазобедрената става. Описани са две характерни дефомрмации, като Кам е по – срещана при спортисти мъже, а Пинсер при жени. Диагнозата се поставя въз основа на клиничната картина и радиографски данни.  Лечението е предимно консервативно, като оперативната артроскопия е със спорни резултати и може да се предприеме, ако физиотерапията не даде резултат.

 

Изготвил:

Илиян Ничев,

МЦ „Кинов“

Назад