Две възрастни жени с нов шанс за по - добър живот след ревизионно ендопротезиране

рьотингер
Юли 05, 2022
Бе проведен курс за обучение на специалисти ортопеди по ревизионно ендопротезиране по метода "Рьотингер" от самия проф. Хайнц Рьотингер. Две операции бяха извършени съвместно от двамта топ специалисти - Проф. Кинов и Проф. Рьотингер, докато 14 млади специалисти наблюдаваха операцията предавана наживо. 

Посещението на един от най - добрите ортопеди в света, бе обвързано с провеждането на курс за повишаването на квалификациите на нашите специалисти. Проф. Рьотингер е дългогодишен приятел на България и това е неговото двайсто посещение на нашата страна. За извършване на тези операции той не е получил никакъв хонорар, а дори е заплатил сам самолетните си билети и престоят си в София. 

Професор Ханц Рьотингер е създател на преднолатералният достъп за ендопротезиране, който позволява на пациентите максимално бързо възстановяване.При този подход не се увреждат нито мускули нито сухожилия, което го прави единственият миниинвазивен подход за ендопротезиране. 

По време на семинара професорите са извършили две ревизионни операции. Като втората е била доста сложна. Пациентката е на 84г. възраст.  Тя е претърпяла операция по смяна на тазобедрена става преди 7 г., когато е била на 77 г. Всичко е преминало успешно, но са се появили болки, които са в следствие на триенето на метала, от който е направена ставата, с хрущяла над нея. Затова се налага и тотално ендопротезиране. 

Ендопротезирането е много щадящ метод за лечение на артозната болест. От години екипът на проф. Кинов се борят тази интервенция да бъде напълно покриваната от здравната каса. На този момент обаче, на възрастните хора им се налага да доплащат по 5 - 6000 лв. Това прави тази интервенция със значим не само социален, но и иконимически характер. 

Прочети още на Столица.bg: https://stolica.bg/zdrave/germanski-profesor-operira-savmestno-s-ekip-ot-stolichnata-isul
Назад