Библиотека

Буниони на палеца на крака

Как се лекуват буниони на палеца на крака?
Деформацията в основата на големия пръст (палеца) на ходилото е едно от най-често срещаните ортопедични заболявания на ходилото. Известна е като халукс валгус или бунион. Изразява се в изкривяване на палеца към останалите пръсти и повдигането им, болезнено подуване в основата на палеца (бурсит, бунион) и появата на силно болезнени мазоли по пръстите и ходилото. Деформацията се среща и при млади хора, но е по-честа в напреднала възраст. Отначало измененията са козметични, но с напредването на деформацията се появяват силни болки, които затрудняват ходенето на болния и причиняват сериозен дискомфорт.

При постепенното си отклоняване навън, палецът на ходилото повдига останалите пръсти, от вътрешната му страна се натрупва кост, а меките тъкани върху нея се възпаляват – това е т.н. бурсит или бунион (възпаление на намиращата се върху костта мекотъканна торбичка). Впоследствие се появяват силно болезнени мазоли, както върху вътрешната страна на палеца, така и по гърба на повдигнатите съседни пръсти.

Деформацията може да се дължи на дисбаланс на меките тъкани, както и на вродени или придобити костни изменения. Оплакванията на пациентите са дългогодишни и поставянето на диагнозата не е трудно. Определянето на причините за поява на халукс валгус (бунион) обаче, изисква преглед при специалист по заболяванията на ходилото.

За облекчаване на оплакванията и първоначално лечение на буниона на палеца на ходилото препоръчваме прием и локално приложение на обезболяващи средства. От основно значение при неоперативното лечение на заболяването е носенето на удобни обувки и поставяне на възглавнички върху подутината, а за жените и избягването на ходене на високи токчета. В началните стадии на заболяването корегирането на напречния свод на ходилото с ортопедични подложки и използването на приспособления за раздалечаване на пръстите на ходилото (сепаратори) облекчава оплакванията.

При напреднало заболяване обаче тези мерки дават частичен и временен ефект. Освен това шинирането на палеца понякога затруднява носенето на обувки. При напреднали случаи се препоръчва оперативна корекция на деформацията. В зависимост от вида на деформацията и причините й се използват различни хирургични техники. Възстановяването след операцията е около два месеца. Понякога в постоперативния период може да се наложи използване на ортопедична обувка или помощни средства за ходене.
Назад