Рехабилитация

Болки в кръста идващи от сакроилиачната става

Според някои източници до 30% от всички болки в кръста може да произлизат от сакроилиачната става. Това е малка плоска става съединяваща две тазови кости (кръстната и илиачната). Може да наподобява болката идваща от притискане на седалищен нерв и дископатия в областта на лумбалните прешлени.

 

Какво представлява

Сакроилиачна става предава натоварването от долните крайници към трупа и абзорбира цялото натоварване. В нея има съвсем малко движение – около 0,5 м.м. до милиметър. Тя е богато снабдена с рецептори, което я прави и по – лесно дразнима. В литературата данните варират, но някои източници посочват, че до 30% от болките в кръста може да произлизат от там.

 

Причини

 

Може да са травматични, след падане директно или ПТП. Други причини са асептичните възпалителни процеси причинени от болест на Бехтерев или друга възспалителна артропатия. Най – често обаче, причината е механична. Хипер или хипомобилност в сакроилиачната става, което води до абнормно възбуждение на рецепторите и повишено натоварване в зоната.

Как да определя дали ме боли сакроилиачната става?

Болката може да наподобява тази на ишиас. При възпаление на сакроилиачната става дори може да има и предаване (иирадиация) на болката – нарича се соматореферентна болка. Тя може да се разпростира надолу по крака и напред към тазобедрената става и дори горната част на кръста.

Често седенето е болезнено, дългото стоене прав също. Пациентите сами могат дори да посочат с пръст произхода си на болка, като посочват не кръста, а под него. Има клъстер от тестове за болка с произход от сакроилиачната става, но много често само компресия или натиск в областта е достатъчно да определи.

 

Рехабилитация

 

Важно е да се ограничат провокиращите дейности. Бягане, скачане и дори дълго седене временно да се избягват. Установено е при ЕМГ тестове, че дълбоките тазови мускули са с нарушена сила и активация в следствие на дисфункцията. Тренирането на тези мускули е и част от рехабилитационнията протокол. 

  • Трениране на дълбоките тазови мускули в областта  пириформис, глутеус медиус. Всякакви упражнения включващи външна ротация и отвеждане на крака назад и встрани.
  • Активиране на аддукторните групи мускули – те мобилизират сакроилиачната става.
  • Упражнения за мобилизиране на ставата – упражнения с навеждане напред и назад, вдигане на крака и др.
  • Мануална терапия – всякакъв вид мобилизации в областта могат да са от ползва и да донесат до намаляване на сенситивността.
  • Шокуейв и конвенционална физиотерапия – при ограничени клинични проучвания, ударовълновата терапия показва добра ефективност в лечението на болка идваща от сакроилиачната става. Възможно е и прилагането на топлинни процедури – топли гелове, инфачеревена лампа и др.

 

Обобщение

До 30% от всички болки в кръста може да са с произход от сакроилиачната става. Тя е малка става с ограничена подвижност. Повечето болка от там може да е с чисто механичен произход – хипо или хиперподвижност. Рехабилитацията е ефективно решение в случая, като специфичните упражнения за дълбоките тазови мускули, мануалната и ударовълновата терапия дават добри резултати.

 

Автор: Илиян Ничев,

МЦ“Кинов“

 

Назад