Библиотека

Болки в кръста

От доста време имам болки в кръста. На какво се дължи това?
Болките в кръста, наричани още лумбаго, радикулит са едни от най-честите оплаквания от страна на опорно-двигателния апарат. В основата им стои специфичната за човека изправена стойка и оттам голямото натоварване на което е подложен гръбначния стълб. Почти всеки е изпитал болки в кръста в някой период от живота си, а половината от хората са имали и няколкократни пристъпи.
В повечето от случаите, в над 50% не може да се установи определена причина за болката и се приема, че се касае за пренапрежение в гръбната мускулатура. Това най-често са болките с внезапен характер локализирани странично в кръста.
В немалка част от случаите обаче страданието е хронично. Болките обикновено се проявяват в средна възраст, между 30 и 40 години, като с напредването на възрастта по правило се задълбочават. Кръстната болка по-скоро е проява (симптом) на различни болестни процеси. Най-честите причини за тези така чести оплаквания са заболяване или травма на мускулите, костите и нервите на гръбначния стълб. Твърде чести са дегенеративните изменения в междупрешленните дискове, водещи до херния, която може да притиска гръбначния мозък и да причинява упорити и силни болки. Остеофитите (популярни като шипове) на прешленните тела също водят до стесняване на гръбначния канал или на междупрешленните отвори откъдето излизат нервите и често са причина за болки в кръста. По-рядко до болки в кръста може да доведе приплъзване на прешлен или възпаление на ставите между кръстната и тазовите кости. Понякога заболявания на органи в коремната кухина могат да се проявят с проведена първоначална болка в гръбначния стълб. Някои метаболитни заболявания и тумори също имат подобни оплаквания. Нерядко срещани в практиката, причина за подобни кръстни болки са психосоматичните симптоми и депресията. Възможна причина за болки в по-напреднала възраст е остеопорозата, при която прешленните тела получават микрофрактури, намаляват височината си и притискат нервните коренчета.

 
Какво легло е най-подходящо при болки в кръста?
Болките в кръста са едни от най-честите оплаквания от страна на опорно-двигателния апарат. В основата им стои специфичната за човека изправена стойка. Почти всеки е изпитал такива болки в някой период от живота си, а половината от хората са имали и неколкократни пристъпи. В немалка част от случаите страданието е хронично. Кръстната болка по-скоро е проява (симптом) на различни болестни процеси. Най-честите причини за тези така чести оплаквания са болестен процес или травма на мускулите, костите и нервите на гръбначния стълб. Понякога заболявания на органи в коремната кухина могат да се проявят с проведена първоначална болка в гръбначния стълб. Болките обикновено се проявяват в средна възраст, между 30 и 40 години, като с напредването на възрастта по правило се задълбочават. Комплексното медикаментозно лечение е в основата на облекчаването на оплакванията при остро заболяване. Често пъти то се комбинира с физио – и кинезитерапия (рехабилитация). Ползотворен ефект имат и разтегателните и укрепващите гръбначната мускулатура упражнения. Покоят на легло няма доказан ефект и с изключение на препоръчвания постелен режим в продължение на 1-2 дни в началото на острите оплакванията след това не се препоръчва. По отношение на хроничните оплаквания и за предотвратяване на нов пристъп на кръстна болка от важно значение е видът на леглото. Изследванията от последните години промениха традиционната представа сред различните медицински специалисти, че твърдото легло облекчава болките в гърба. Пациентите, които използват матраци със средна твърдост спят по-комфортно и в по-малка степен се оплакват от болки в гърба и кръста. Вероятната причина за това е, че при умерено твърд матрак раменете и тазът заемат по-естествена позиция и гръбначният стълб е в по-физиологична позиция. В светлината на тези данни повърхностното покритие с новите латексни и пенести материали, както и анатомичните матраци вероятно ще имат по-благоприятен ефект при облекчаването на хроничните болки в гърба.
Назад