Библиотека

Болки в коленете

Всяка сутрин след ставане от сън ме болят коленете. На какво може да се дължи това? Какво да правя?
Всеки ден преглеждам пациенти с болки в коленете. Това са едни от най-честите оплаквания от страна на опорно двигателния апарат. Болките могат да се дължат на травма (контузия, увреждане на менискус, връзки или ставния хрущял). Друга най-честа причина за болки в коленете е износването на ставния хрущял. След сън, сутрин при ставане коленете са сковани и болезнени. Едва когато се раздвижат те се отпускат и възстановяват подвижността си.

Ставите, подобно на пантите на вратата спомагат за движението на крайниците и придвижването на тялото. Движението в тях се улеснява от смазващата функция на вътреставната течност, произвеждана от околоставната капсула. При млади индивиди този процес е гладък и безпроблемен. При износване на ставата обаче, хрущялът губи своята гладка повърхност, става грапав и трудно се движи. От друга страна процесът на артроза е свързан с намаляване на производството и влошаване на качеството на смазващата коляното течност. Това води до затрудняване на движението в артрозната става. Раздвижването й е трудно и мъчително. След период на начално раздвижване обаче движенията се улесняват и придобиват по-гладък и свободен ход.
На какво се дължи това? При покой вътреставната течност се поема от хрущяла и вътреставните структури и количеството й намалява. При раздвижване ставната течност се изцежда в ставата. Освен това се активира производството й от ставната обвивка. В резултат смазването на ставата и съответно движенията се подобряват.

При нормална, здрава става този процес е по-бърз и по-ефективен. При увредена от атрозата става количеството на ставната течност е малко. Освен това ставният хрущял е изтънял, на места с нарушена цялост, грапавини, дефекти и дори оголена кост. В резултат на тези дегенеративни изменения производството и основно транспорта на вътреставната течност в хрущяла е забавено и нарушено. Това води до влошаване на смазването на ставата. Тези процеси на изхабяване и увреждане на хрущяла са в основата и на благоприятния ефект на затоплянето на ставата. Подобряването на кръвоснабдяването води до повишено отделяне на вътреставна течност, съответно до подобрено смазване на костните краища.

По подобен начин благоприятните ефекти на физиотерапевтичните процедури и санаториалното лечение се дължат на подобряването на храненето на ставата и съответно производството на вътреставна течност. Като резултат функцията на ставата се подобрява, а болката и сковаността изчезват. Упражняването и укрепването на мускулите около колянната става намаляват оплакванията по друг механизъм. Здравите мускули поемат и преразпределят равномерно натоварването на колянната става, така че болката и сковаността намаляват.

Има и различни други причини за ставна болка и сутрешна скованост като например ревматоиден артрит, отлагане на кристали в ставата (напр. подагра, псориазис), заболявания на имунната система, инфекции и др. Артрозата е най-честото заболяване, предизвикващо сутрешна скованост. За точна диагноза трябва да се обърнете към специалист ортопед травматолог или ревматолог.
 
Оплаквам се от дискомфорт и леки болки в коленете, особено при качване и слизане по стълби. Беше ми поставена диагноза изтъняване на хрущяла на капачето. Какво трябва да правя?
Пациентите с оплаквания от болки в коленните стави представляват голям дял от болните, които лекуваме в нашата амбулаторна практика. Повечето от тях са с лека, начална форма на заболяването артрозна болест. За съжаление консултираме и болни с тежка, инвалидизираща форма на страданието до степен да не могат да ходят. Своевременно потърсената ортопедична помощ, както е във вашия случай и навременното лечение биха предотвратили развитието на тежки деформиращи изменения в колянната става.

 
Гонартрозата – това неизбежен спътник на старостта или предотвратимо заболяване? Как се развива износването на ставата?
По правило износването на коленните стави е възрастова патология. Обикновено се засягат хората над 50 години и се среща при около 20% от тях. Най-често се среща при пациенти с наднормено тегло. Трябва да отбележим, че съществува пряка връзка между наднорменото тегло и износването на ставите. Отслабването дори само с няколко килограма намалява оплакванията от коленните стави. В проучване дори е установено, че при жени намаляването на телесното тегло с 5-6 кг води до намаляване с 50% на риска за развитие на гонартроза (износване на коляното). Съществува и наследственост при развитието на износването на ставите, т.е. заболяването се среща по-често в определени семейства. До гонартроза могат да доведат и претоварването на ставите – напр. професионален спорт, травми, увреди на менискусите, както и счупвания на коляното. Ревматичните заболявания по правило засягат коленете – ревматоиден артрит, подагра и др. отлагания на кристали в хрущяла, понякога псориазис и различни неспецифични възпалителни процеси.
Артрозната болест започва бавно и постепенно, често пъти с дискомфорт или лека болка, както е при вас. Силната или променлива болка, отокът и деформацията на ставата са късни прояви. Ако тогава потърсите лекарска помощ, обикновено възможностите за лечение на заболяването са силно ограничени. Съветваме нашите болни да се обръщат за помощ още при първите оплаквания, когато приложението на някой път прости мерки може да забави или спре износването на ставния хрущял. Това, което най-често препоръчваме на нашите пациенти е да се движат и спортуват, но без да получават травми. За съжаление в съвременния свят водим все по застоял начин на живот. И една от основните функции на нашия организъм – движението все по-често е пренебрегната. А движението има огромно положително въздействие не само върху ставите, но и върху цялостния организъм. То например позволява сравнително лесно постигане на баланс в обмяната на веществата. По тази причина, освен за лечение на болката, ние предписваме обезболяващи средства и за да може да възстановим движението в увредените стави. Устройството на ставите е такова, че хрущялът няма кръвоносни съдове. Той се храни от вътреставната течност, произвеждана от околоставната обвивка или капсула. При движението в ставата се активира помпената й функция при което хранителните вещества от ставаната течност проникват в хрущяла и обратно, отпадните продукти се отстраняват. Този механизъм лежи и в основата на приложението на вътреставна хиалуронова киселина (хондропротектор). Целта е да се намали триенето между ставните краища и подобри движението и съответно функцията. Като добавка към естествените процеси важна роля в прифилактиката и лечението на гонартрозата има приложението на хондропротектори – хранителни добавки съдържащи най-често глюкозамин и хондроитин сулфат. Това са съставки на ставния хрущял, които в концентриран вид се добавят към храната и подпомагат функцията на ставата. Приемат ве в продължителни курсове от няколко месеца с прекъсване. Важна роля в цялостното лечение на артрозната болест заема и санаториалното лечение, прилагано от дълбока древност. За щастие нашата страна е богата на лечебни минерални извори. Благотворното въздействие на санаториалното лечение се дължи на подобряването на храненето на ставните структури и общото укрепване на организма.

Разбира се хирургичното лечение има важна, в някои случаи първостепенна роля при лечението на гонартрозата.
За предотвратяване на износването на колянната става и в началните форми на гонартроза се използват корегиращи операции. Те са особено подходящи при наличие на механичен проблем в коляното – променена биомеханика. Прилагат се редица операции с които се корегира нарушената ос на крайника или позицията на колянното капаче, като по този начин се възстановява нормалното натоварване на ставата. Това спира процеса на износване на ставния хрущял.

Оперативното лечение е изключително ефективно и възстановява нормалните и безболезнени движения в ставата. Така болните отново могат да водят нормален живот.
 
Назад